Zadarski privatni iznajmljivači strahuju od ove sezone

Zadarski privatni iznajmljivači strahuju od ove sezone

Foto: Ilustracija

Ovaj vikend dat će jasan uvid kakva turistička sezona očekuje zadarski kraj. Pita li se Daniela Radetu, predsjednika Udruge iznajmljivača privatnoga smještaja Zadar, situacija nije obećavajuća .

A stvarno stanje na terenu je da je sezona totalno podbacila. Nema dovoljno ljudi, nema dovoljno dolazaka. - tvrdi Radeta.

Rastom većim od 9 posto u dolascima i 5 posto u noćenjima može se pohvaliti Zadar od početka ove godine, ali Radeta to ne vidi kao realno stanje. Turističkim zajednicama je evidencija sustav eVisitor, a neka vrsta rasta u tom sustavu postoji zbog straha od inspekcija, kaže: 

Ali stvarno stanje na terenu, onako kako sezona izgleda sada u ovom periodu, to stvarno izgleda jako loše i iznajmljivači su zabrinuti. 

Prvi čovjek grada, Branko Dukić, vjeruje da će sezona biti uspješna barem kao i prethodna te najavljuje pravac u kojem će ići zadarski turizam: 

Problem  i pitanje našeg grada je da se opredijelimo prema višem turizmu. Interes grada Zadra je da krenemo polako u izgradnju tih hotela. 

Najromantičnija europska destinacija iz 2016. godine - Nin nema problema s najavama za ovu sezonu. Prema riječima direktorice Turističke zajednice, Marije Dejanović, brojke su na razini lanjskih, a za promet u predsezoni, pa tako i za Uskrs, brine dobra pozicioniranost na europskoj platformi za održivi turizam: 

Očekujemo brojke identične kao lani, možda čak i mali porast. Iz razloga što je uloženo jako puno u marketing putem stranica Europske komisije tj. Edena network mreže gdje je Nin uključen već 9 godina. 

A posljednjih godina budi se turistički i zadarsko zaleđe. Sljedeći vikend padine južnog Velebita, oživjet će još jedan Zrmanja adventure festival. U Muškovce stižu tisuće turista i posjetitelja željnih prirode i adrenalinskih sportova. Turistički je to smjer kojim se sezona proteže na velik dio godine pa će već i ovaj vikend Ravnim kotarima i Bukovici donijeti bolje brojke nego godinu ranije.  

prilog Filipa Matijevića

Komentari