Zadarski vatrogasci spremni za sezonu: kamere prate svaki plamen u županiji

Zadarski vatrogasci spremni za sezonu: kamere prate svaki plamen u županiji Zadarski vatrogasci spremni za sezonu: kamere prate svaki plamen u županiji

Radio Zadar

Uoči sutrašnjeg dana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, Javna vatrogasna postrojba Zadar održala je tradicionalnu svečanost i pokaznu vježbu. Uzvanicima su prikazali svoje vještine gašenja i spašavanja, ali i moderni operativni centar koji će uskoro kamerama pokrivati svaki djelić županije.

U vatrogasnu sezonu ove godine, zadarski vatrogasci tako ulaze - spremniji no ikada.

Preklanjska katastrofalna sezona požara donijela je i nešto dobro. Uvelike se ubrzala i poboljšala reforma vatrogastva. Pojednostavljenje zapovjednog lanca jedna je od temeljnih stvari koje je na današnjoj svečanosti povodom dana svetog Florijana istaknuo zapovjednik JVP Zadar, Željko Šoša:

Imamo novu izmjenu zakona. Od 1.1. (2019.) Hrvatska vatrogasna zajednica preuzela je kompletno vatrogastvo. Sad od 1.1. (2020.) ćemo dobiti, već je to riješeno zakonom, Središnji državni ured za vatrogastvo, gdje će zapovjednik ujedno biti i državni tajnik i odgovoran isključivo Vladi Republike Hrvatske.

Odluke će se tako donositi puno lakše, a i puno brže će se djelovati u kriznim situacijama, čime bi se mogućnost za tragedije trebala svesti na minimum. Za brzu reakciju na terenu brinu četiri javne vatrogasne postrojbe i 43 dobrovoljna vatrogasna društva. Ali ljudske oči, kolikogod ih bilo, teško mogu pokriti čitavu Zadarsku županiju. Zato je tu moderni operativni centar iz kojeg se nadzire čitav prostor. Mogućnost zumiranja 13 kamera je tolika da se može uočiti svaki plamen u županiji, kaže djelatnik centra, Zvonimir Radaš:

A skoro 80 % županije je pokriveno; Polača, Biograd, s Velebita se vidi sve... Većinom je cijela županija pokrivena... Sad kad dobijemo ovu na Morpolači, onda ćemo imati praktički sve.

Osim svečanosti koja je uključivala dodjele priznanja i pokazne vježbe u dvorištu vatrogasnog doma, danas je vatrogascima bio i radni dan. Tako bilježimo intervenciju spašavanja mještanina Škabrnje koji je upao u bunar. Čovjek je izvučen i odveden u bolnicu, a vatrogasci su još jednom pokazali da su spremni djelovati u svakom trenutku, bila u pitanju vatra ili neka druga nepogoda.

VATROGASCI

Komentari