Zadarskim znamenitostima uz naraciju Usmene povijesti homoseksualnosti

Zadarskim znamenitostima uz naraciju Usmene povijesti homoseksualnosti Zadarskim znamenitostima uz naraciju Usmene povijesti homoseksualnosti

Umjetnički happening nastao po predlošku knjige Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj bit će premijerno prikazan danas u Zadru pod nazivom Usmeni spomenik, u režiji Anice Tomić, a prema dramatizaciji Jelene Solarić.

Organizatori Domine i Zadar snova te mreža Clubture ističu da je predstava hodajuća, obilazi zadarske znamenitosti. Naratorica je  Mima Simić. Počinje u 20 sati

76650747_2756769201053148_5463459908185751552_o.jpg

Zadarska premijera kazališne šetnje pod nazivom Usmeni spomenik, u režiji Anice Tomić, a prema dramatizaciji Jelene Solarić, održat će se u četvrtak 28. 11. u 20 sati, u organizaciji Domina i Zadra snova i uz podršku mreže Clubture. Umjetnički je to happening nastao po predlošku knjige Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj koja predstavlja pionirski pokušaj dokumentiranja životnih okolnosti pripadnika seksualnih manjina u vremenima prije suvremenog aktivizma i prije otvorene, javne borbe za ljudska prava kakva danas poznajemo.

Izvedba u formi turističke šetnje, prateći poetiku knjige kroz intimni pristup naratorice Mime Simić, publiku upoznaje s fragmentom velike usmene povijesti, bogatu događajima i pričama o životima seksualnih i rodnih manjina u vremenu od represivnih 1950-ih pa sve do danas u lokalnom kontekstu Zadra i njegove burne povijesti.

U zajedničkoj šetnji i sami gledatelji konstruiraju priču na temelju onoga što im vodič govori, a istovremeno prolazeći kroz takvu povijest postaju i dio nje. Sama šetnja posvećena je svim protagonistima, njihovim ispričanim i neispričanim pričama LGBTQ zajednice i postavlja pitanje je li društvo u kojem danas živimo spremno dosljedno i kategorički prekinuti šutnju.

Redateljica Anica Tomić rekla je „Voljela bih da ova šetnja našim šetačima ostane u trajnom sjećanju ne samo kao spomen na ono što se dogodilo, nego i kao zalog za budućnost koji svaki gledatelj-šetač preuzima na sebe kada završi šetnja. Naime, pitanje osobne odgovornosti i preuzimanja inicijative da učinimo nešto kada se nad slabijim i manjinom vrši teror - postaje krucijalno pitanje opstanka našeg društva, ali i šire - bez empatije za drugog nema zajednice."

Komentari