Zadarsko područje kao buduća oaza ljekovitog bilja

Zadarsko područje kao buduća oaza ljekovitog bilja

Ustanova INOVAcija u sklopu EU projekta STRONGER financiranog iz programa prekogranične suradnje Hrvatske, BiH te Crne Gore organizira trodnevne edukacije na temu ljekovitog bilja s ovog područja. Pozvani su svi uzgajivači i prerađivači a prva predavanja kreću krajem veljače.

 


Područja edukacije su standardizacija i internacionalizacija proizvoda, marketing i brendiranje, sakupljanje, uzgoj i prerada ljekovitog, aromatičnog i mediteranskog bilja, elektronska trgovina te mogućnosti financiranja iz EU i drugih fondova, ističe Martina Vukašina ispred projekta Stronger dodajući kako su ambicije za poslovanjem daleko šire i ozbiljnije od prijašnjih pokušaja sa ovog područja:

" Mi kroz ovaj projekt razvijamo inovativnu platformu koja će biti kao Facebook za prerađivače ljekovitog bilja iz Hrvatske, BiH, Crne gore te će ih tako udružiti."

Ovaj kraj bogat je raznim vrstama ljekovitog bilja i tu može gotovo sve uspjeti, tvrdi jedna od predavačica Marta Pintur dodajući kako su nestrpljivost i nedovoljna upućenost u sve faze dobijanja proizvoda bile presudne što su neki prerađivači i uzgajivači odustali od određenih planova. Navodi primjer trenda uzgajanja smilja koje je izdašno u ovim krajevima ali negdje se dogodila greška u koracima i cijela priča je zastala.

"Unatoč svim edukacijama koje su slušali kako smilje ne ide na svaku zemlju, vjerojatno su išli na opciju brze zarade pa su ga uzgajali na neadekvatnoj zemlji a ono što je kod smilja bitno je njegova kvaliteta iz koje onda može izići kvalitetan macerat, krema, otopina i sl."

Današnji svijet potražuje gotov vrhunski proizvod koji uključuje pažnju, profesionalnost i rad praktično od klice do etikete. Da bi se to ostvarilo potrebna je multidisciplinarni pristup te suradnja struke, proizvođača i prerađivača ali i marketinških stručnjaka. Predavanja pred nama prilika su za učenje o projektu koji bi po prvi puta ozbiljno i sveobuhvatno pozicionirao zadarsku županiju kao prostor bogat ljekovitim biljem. Zainteresirani za prijavu na edukacije te sve dodatne informacije mogu se obratiti voditeljici projekta STRONGER Martini Vukašina na mail: martina.vukasina@inovacija-zadar.hr

 

 

Komentari