Zadrane časti intimnim koncertom a onda sprema novu frku

Zadrane časti intimnim koncertom a onda sprema novu frku

Uvijek rado viđena gošća u našem gradu, Zdenka Kovačićek večeras stiže u veliku dvoranu HNK Zadar. I nakon 62 godine karijere uvijek aktualna, suvremena, svježa Zdenka nam je, gostujući u eteru Radio Zadra otkrila u čemu je njena tajna

- Kako bi ja samu sebe opisala – vjerojatno sam ja neki neidentificirani objekt. Nikad se nisam hvatala samo jednog žanra, jednog stila pjevanja. Zanimala me samo dobra glazba. Tako sam se s vremenom okušala u gotovo svim stilovima, ali sam uvijek pjesmama davala svoj štih, malo jazza. Sad me posebno raduje kad kažu da sam „ispred vremena”. Uvijek sam htjela imati publiku koja razumije i voli jazz, koja voli to što ja radim, otkrila nam je Zdenka Kovačićek.

I dok danas, zahvaljujući bendu Nipplepeople, svi obožavaju pjesmu „Frka” koju je Zdenka Kovačićek objavila 1981. godine na istoimenom albumu, a s kojom je nastupila i na hvaljenom Zagrebačkom festivalu iste godine, zanimalo nas je kakve su reakcije na pjesmu bile u njeno originalno doba.

Reakcije su bile čudne jer je to bilo nešto novo, izvan vremena. Tekst smo, kao što znate morali mijenjati. Umjesto guzica morala sam pjevati bluzica. Nije me na to nitko prisilio, ali živjeli smo u vrijeme puritanizma. Trebalo se biti pristojan, nije se dozvoljavala sloboda pjesništva ni sloboda izražavanja. Pjesma je i u samom aranžmanu bila netipična za ono vrijeme. Pratila me grupa Kim, imala sam plesače, sve je to bilo novo i izvan vremena i nije baš nitko pokazivao puno želje da promovira to novo. Morali smo ostati u okvirima konvencionalnosti i pristojnosti i evo tek sad, nakon skoro četrdeset godina pjesma je napokon našla svoju publiku i svoje pravo mjesto.

Zdenka Kovačićek nam je otkrila kako ususret novom izdanju Zagrebačkog festivala s kolegama glazbenicima sprema novu frku.

- Pripremili smo novu frku, „Jutarnju frku” koja ide tim tragom stare frke i jako se veselim ponovnom nastupu na tom festivalu.

U HNK Zadar stiže u pratnji klavijaturiste Jurice Hotka i gitarista Lovre Šicela. Zanimalo nas je što se krije iza naziva koncerta „Intimno”.

Intimno će biti jer ne dovodim svoj veliki Greenhouse Blues band, nešto najbolje što sam ikad imala. S njima ću, nadam se, nastupati tijekom ljetne sezone. Ovaj put stižem uz pratnju klavijaturiste i gitariste koji sviraju moj repertoar u kojeg sam uvrstila malo jazza, popa, rocka čak i Janis Joplin i hitove koji su to postali nakon četrdeset godina kao što su „Frka” i „Volim te kao konja”. Sve ću to izvesti na ovom koncertu ali u jednom komornom, intimnom ozračju, otkrila nam je Zdenka Kovačićek. 

Komentari