Zahuktava se zadarski komorni orkestar

Zahuktava se zadarski komorni orkestar

Zadarski komorni orkestar je jedino živo profesionalno glazbeno tijelo u Zadru. Na čelu orkestra je Maestro Ivan Repušić a krajem mjeseca zadarski komorni orkestar publici će pod ravnanjem nove dirigentske zvijezde Vetona Marevcia priuštiti dvodnevni ugođaj djela Mozarta, Haydna i Prokofjeva.

 


Povijest zadarskog komornog orkestra datira iz 1985 te kada je osnovana istoimena udruga a neslužbeno 1991 kada su pod inicijativom skladatelja i dirigenta Pavle Dešpalja okupljeni glazbenici pod tim nazivom. Istodobno pokrenute su Glazbene večeri u Sv. Donatu. Voditelji orkestra su se mijenjali, od Dešpalja,Vrbančića, Novaka do današnjeg Ivana Repušića koji sa entuzijazmom i dobroboljno pomaže oko organizacije. Članica orkestra Linda Bijuklić:

" Zadarski komorni orkestar ima dva do tri simfonijska koncerta što uključuje veliki broj ljudi, 60 i više te imali smo niz izvanrednih solista koji su zaslugom Maestra Repušića došli u Zadar".

O njemu se oglasio i Veton Marevci, dirigent koji krajem mjeseca dolazi dirigirati u Zadar:

" On je svakako daleko nabolji i najuspješniji hrvatski dirigent".

Orkestar je profesionalan a organizacija na dobrovoljnoj bazi na čemu su članovi vrlo zahvalni a gosti rado dolaze svirati bez obzira na ustroj. Stalni članovi stalno dolaze svirati, dok pomoć dolazi i od Glazbenih škola u Zadru:

" Naš koncert majstor je Marko Graciani, jedan od najboljih violinista, prvi ili drugi u zemlji a uz to je i zadarski zet".

Potpora dolazi i od Grada koji pomaže da Zadarski komorni orkestar opstane jer glazbenici nisu na plaći već su plaćeni po projektima. Krajem mjeseca u Zadar stiže najmlađi dirigent u zemlji Veton Marevci koji je dosad ravnao svim relevantim orkestrima i filharmonijama u zemlji ali i bližem inozemstvu.

. "Klasika iznad svega" te "Petar i Vuk" nazivi su dvodnevnih koncerata koje će zagrebački dirigent i zadarski orkestar priuštiti vjernoj publici ali i svima zainteresiranima za klasiku koja se, kako je rekao dirigent Marevci, najbolje sluša uživo.

 

 

Komentari