Zahvaljujući Roku palme njišu grane

Zahvaljujući Roku palme njišu grane Zahvaljujući Roku palme njišu grane

Crvena palmina pipa, uvezeni parazit koji bez milosti uništava mediteranske ljepotice drhti pred Rokom Štokovom, zadarskim inženjerom agronomije koji je smislio način kako riješiti taj problem i zbog toga je prije nekoliko dana dobio nagradu - Grb Grada Zadra.

 Roko Štokov je energični i dinamični mladi inženjer kojem ne nedostaje ideje kako stati na kraj problemu palminih pipa do te mjere da se povezao sa kolegama sa europskih mediteranskih obala a onda kontaktirao i SAD te došao do lijeka za ovu turistima i domaćima omiljenu biljku;

 

" Dosta mojih kolega reklo je da nema pomoći i da ranjene palme treba posjeći te zasaditi nešto drugo.Nisam se mirio s tim. Bilo je opcija za pomoć palmama ali su bile preskupe. Jedna od njih bila je i WD40 i vjerujte čak je i pomoglo ali to nije bilo rješenje. Neka sredstva nismo smjeli koristiti pa su nam ostavljena samo biološka sredstva. Kontaktirali smo Ameriku i Španjolsku i konačno se približili receptu."

 

U stilu doktora Baltazara, Roko je mozgao daljnje načine kako probuditi iz mrtvih 17 zadarskih palmi od njih sveukupno 150. Španjolci su pružili pravu ruku, tamo je završio obuku a rješenje je pronađeno:

 

" Kod nas problem palminih pipa uopće nije dignuto na pravu razinu. Palme su jako atraktivne za turiste, evociraju uspomene ljeta, ugode, opuštenosti i koktela.Nisam upoznao još nikoga tko ih ne voli a da ne govorim da ne zatvaraju prostor, cijele godine su zelene i lišće treperi, nemaju tanine i nisam našao drugu biljku koja je tako idealna za obalu kao palma".

Zadrani mu tepaju da je "doktor za palme" jer je znao noću ići na rivu i poput pravog liječnika, on i njegov tim secirali su krošnje a potom su cjelili palme kako bi opet zanjihale u svoj svojoj raskoši.Trenutno održava skoro 300 palmi samo na Zrću, zatim za velike hotelske resorte, pokriva cijelu Županiju i sve otoke na koje ide vlastitim gliserom, a zađe i u susjednu županiju, te radi na cijeloj našoj obali.

 

ROKO ŠTOKOV f

Preuzmite datoteke

ROKO ŠTOKOV f 15,3 MB

Komentari