Zaštitite maslinu zbog veće količine kiše

Zaštitite maslinu zbog veće količine kiše

Dusko Marusic/PIXSELL, ilustracija

Stručnjaci upozoravaju maslinare, kako je posvuda širom županije proteklih dana pala poveća količina oborina, u vrijednostima od 50 – 70 litara/m2. Stoga je nužno, dočim se stabiliziraju vremenske prilike, izvršiti zaštitne mjere protiv bolesti paunova oka.

Iz Poljoprivredno-savjetodavne službe napominju kako j isprano sredstvo kojim je obavljena zaštita prije oborina. Za ovu prigodu preporučujemo jedan od dozvoljenih i raspoloživih organskih pripravaka:
Nativo ili Stroby ili Difcor. To zbog toga, što u ovo vrijeme nije uputno rabiti sredstva na osnovi bakra, kako bi se izbjegao fenomen „bakrenoga šoka“, kada nakon tretmana otpadne sve zaraženo lišće (vidljiva i latentna zaraza), a to nikako nije dobro u vremenu koje predstoji fenofazi cvatnje.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstva za zaštitu bilja! Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Komentari