Zaustavljena sječa šume iznad Bibinja

Zaustavljena sječa šume iznad Bibinja

Upravni sud u Splitu zabranio je samostanu Svete Marije u Zadru i tvrtki Bio Svijet d.o.o. inevestitora Marina Medića krčenje i sječu šume iznad Bibinja za plantažu rogača, do pravomoćnog okončanja upravnog spora.

Općina Bibinje pred Upravnim sudom u Splitu podnijela tužbu radi poništenja rješenja Ministarstva poljoprivrede da nekretnina ne predstavlja šumu, priopćeno je iz općine Bibinje.

Investitor Marin Medić kaže kako je njegova tvrtka primila privremenu mjeru zabrane, te kako će je poštovati do okončanja postupka. U ovom trenutku je uklonjeno alepskoga bora oko četrdeset hektara, a s obzirom na odluku suda o privremenoj mjeri, mi to više nećemo raditi, a dio koji smo već posjekli privest ćemo svrsi, kaže Medić.

U Općini Bibinje nisu željeli komentirati sudske odluke, nego su nas uputili na svoga odvjetnika Luku Mrkića. Daljnje radnje u ovom postupku su da će Upravni sud u Splitu donijeti konačnu odluku o tome da li konkretna parcela predstavlja šumu ili ne i nakon toga će se znati koje su reperkusije ove pravne situacije, a mi u Općini Bibinje vjerujemo da će Upravni sud u Splitu donijeti odluku kojom se utvrđuje da se na terenu nalazi šuma,kao što u stvarnosti i je, kaže odvjetnik Mrkić. 

Kako od sječe preostalih deset hektara stabala privremeno odustaje, investitora smo pitali odustaje li i od investicije. Nećemo odustati od investicije, jer nismo u mogućnosti. Već je toliko novca potrošeno, toliko radova je napravljeno, strojevi i sadnice su naručene. To su toliki troškovi, da mi jednostavno izbora nemamo, odustati ne možemo, kaže Medić. 

Odvjetnik Mrkić odgovara kako općina Bibinje nije protiv investicije, nego traži poštivanje zakona i procedura. Od početka ovoga slučaja želimo utvrditi, ima li investitor dozvole za sječu konkretne šume, što smo do sada utvrdili da nema i svoje radnje ćemo usmjeriti u smjeru zakonitosti postupanja investitora, zaključuje odvjetnik.  

 

Komentari