Zbog suše zadarski poljoprivrednici traže proglašenje elementarne nepogode

Zbog suše zadarski poljoprivrednici traže proglašenje elementarne nepogode Zbog suše zadarski poljoprivrednici traže proglašenje elementarne nepogode

Visoke temperature ovih dana poljoprivrednicima uzrokuju velike probleme. Slabiji urod očekuje i Radoslav Bobanović, direktor Poljoprivredne zadruge Maslina i Vino iz Polače .

Iako su za svojih 60 hektara nasada osigurali dva umjetna jezera za navodnjavanje kod ovako visokih temperatura ni to ne pomaže.

Nekako se održavamo, ali to je s obzirom na temperaturu sve jednostavno nedostatno. Koliko god vi stavite vode oko tih maslina koje sad traže 1 000 litara u jednom zaljevanju, što traje nekoliko dana da bi se tih tisuću litara nakapalo, nema tih efekata koje bi se trebalo očekivati zato što je enormna temperatura u zraku i negdje u dubini od 30 centimetara zemlje mislimo da je temperatura skoro 30 stupnjeva. - kaže Radoslav Bobanović

Kako procjenjuje Bobanović, urod maslina mogao bi biti i do 50 posto slabiji, a osim sadašnjih vrućina krive su i  nepovoljne vremenske prilike u svibnju u fazi cvatnje:

… su enormno temperature  rasle u danu što maslina ne voli, a  istovremeno imali smo u to vrijeme i dvije male kišice, i kad dogodi se kiša i strašna temperatura visoka, onda imate manju oplodnju. Jednostavno se cvijet sprži.  

Stoga:

Naša preporuka , evo mi smo ovih danas uputili i zahtjev Općini Polača da se proslijedi dalje prema Zadarskoj županiji, preporuka jednostavno  županu da se proglasi elementarna nepogoda.

A budući da  meteorolozi najavljuju kako se vrućine nastavljaju poteškoće za poljoprivrednike sigurno još nisu gotove.  

prilog Božidara Kolege

Komentari