Znaju li mladi što je HPV?

Znaju   li   mladi što je HPV?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozvao je sve mlade u dobi u 9 do 25 godina da se do kraja godine besplatno cijepe protiv humanog papiloma virusa radi, među ostalim, zaštite od karcinoma. Cijepljenje se provodi drugu godinu zaredom.

U jednoj zadarskoj srednjoj školi provjerili smo koliko su učenici upoznati s HPV-om.  

U ovoj skupini budućih ekonomista samo je Rafael čuo za HPV.

To je bolest, boleščina , spolna..... čuli smo za cjepljenje ali ne znamo točno..nama nisu govorili. - kaže Rafael.

Ostalima, prvi glas.

Nismo neee
Ne znam - kaže Petra.
Nisam ništa. - dodaje Lidija.

A trebali bi znati. Više je od 100 tipova humanog papiloma virusa.

HPV su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Onisu povezani s malignim promjenama. Pogotovo HPV tipa 16 i 18 koji uzrokuje 70 posto raka vrata maternice. - objašnjava Đurđica Dragaš - voditeljica Službe za školsku medicinu, Zadar.

A to je, neumoljiva je statistika, drugi uzrok smrti žena diljem svijeta. Prema registru za rak, 350 žena u nas svake godine oboli od karcinoma cerviksa, a čak 100 ih umre.

Cjepivo se preporučuje jer smanjuje rizik od HPVa, infekcije i razvoja karcinoma i koristi se svrhu zaštite od karcinoma, cerviksa, anusa premalignih lezija genitalnog trakta... - kaže Đurđica Dragaš.

Cjepivo je do kraja godine besplatno, za sve u dobi od 9 do 25 godina. Učenici se mogu cijepiti u školi, ostali kod obiteljskog liječnika, ginekologa ili u Zavodu za javno zdravstvo. Kao i svaki lijek ima nuspojave. Osim uobičajenih bezazlenih, poput crvenila na mjestu cjepljenja neki spominju i zastrašujuće poput steriliteta ili paralize.

Ne bi mogla potvditi da je to tako. - dodaje Đurđica Dragaš.

U svakom slučaju, osim odgovornog ponašanja, potrebno je još mnogo edukacije.

Komentari