Znanstveni kolokvij o Zori dalmatinskoj

Znanstveni kolokvij o Zori dalmatinskoj

Drugi po redu "Barakovićevi dani" počeli su današnjim znanstvenim skupom na temu, Zore dalmatinske prvog preporoditeljskog lista na hrvatskom koji je izišao u Zadru 1844 te. Sutrašnji nastavak dana uključuje susret pjesnika s učenicima Gimnazije Jurja Barakovića i Vladimira Nazora.

 

Sukladno važnosti književnih pera Barakovića te časopisa Zore dalmatinske, cijeli događaj bio je ogrnut sveučilišnim ruhom te mu je dat znanstveni obol. Pitanje jezika i danas je tema prijepora i raznih težnji da se hrvatski još jednom spoji u neku novu tvorevinu ali jezikoslovci tvrde, to je bilo oduvijek. Govoreći o štokavsko ikavskim narječjem za kojeg su se zalagali pera iz časopisa, profesor Tihomil Maštrović naglašava da nije za čuditi se što je list ugledao svjetlo dana baš u Zadru:

"Zadar je bio najvažnije mjesto burnih događaja u Dalmaciji i žarište političke misli u pokrajini. Tu sazrijevaju ideje o teritorijalnom, političkom i književnom zajedništvu hrvatskog naroda."

Prvi Zadranin u Društvu hrvatskih književnika Robert Bacalja ističe važnost pjesnika Jurja Barakovića pa najavljuje na koji način će mu zadarski srednjoškolci odati počast:


"Sa skupom u školi Jurja Barakovića gdje će se učenicime te škole pridružiti i oni iz Vladimira Nazora. Htjeli smo ukazati na mladu scenu tj.na mlade koji se bave književnosti i u sklopu toga prikazujemo književne uratke iz udruge Ludens."


Zora dalmatinska je bila središte suradnje književnika cijele Hrvatske a iznjedrila je veliko ime Zadra i Hrvatske, Petra Preradovića.Za pokretanje časopisa najzaslužniji je Ante Kuzmanić. Na naslovnici prvog broja objavljena je pjesma Petra Preradovića "Zora puca, bit će dana". Kao prvi preporodni list izvan Zagreba objavljivao je djela europskih pisaca, a na njegovim stranicama čitatelji su mogli pronaći i prijevode Homera, Dantea, Katula, recentnih romantičara.

 

Komentari