Znanstvenici za razvoj ruralnih sredina

Znanstvenici za razvoj ruralnih sredina Znanstvenici za razvoj ruralnih sredina

Na zadarskom Sveučilištu održava se međunarodni znanstveni skup na temu razvoja ruralnih područja. Organizatori su Odjeli za geografiju sa Sveučilišta u Zadru, Mostaru i Ljubljani, a stotinjak sudionika dolaze iz nekoliko europskih zemalja.

Kako je istaknuto prilikom svečanog otvaranja skupa, ruralno područje pokriva preko 90 posto Zadarske županije no taj velik potencijal nije dovoljno iskorišten.

 S obzirom da Zadar ima velike ruralne potencijale i u zaleđu i na otocima te da od strane znanosti taj prostor još nije dovoljno iskorišten, potražili smo suradnju s drugim državama koje imaju slične probleme, tu su tako kolege iz BIH i Slovenije koji se rado odazvali. Na ovom skupu bit će agronomi, arhitekti, dizajneri tu je i niz nevladinih organizacija - istaknula je u ime organizatora, govori profesorica Željka Šiljković s zadarskog Sveučilišta.

Sa problemima poput iseljavanja, nezaposlenosti ruralnog stanovništva bore se i druge zemlje. O stanju u Bosni i Hercegovini govori profesorica Snježana Musa sa Sveučilišta u Mostaru:

Rat, minska polja i ovo što je inače industrijalizacija u okružju općeg siromaštva napravila, imamo situaciju ako 2013. tu godinu usporedimo sa 91. godinom, da BIH ima za 580 tisuća manje stanovnika... mi sada imamo 851 naselje potpuno prazno, kod nas se s ruralnim prostorima zaista nitko ne bavi.

Komentari