Pomorska večer Radio Zadra

Pomorska večer Radio Zadra

Filip Brala/PIXSELL

Jedna od najdugovječnijih emisija Prvog programa Hrvatskoga radija o moru i ljudima uz more, koja se emitira iz centara HRT-a: Dubrovnika, Pule, Zadra, Splita i Rijeke. Svakog petog ponedjeljka u našem programu slušajte zadarsku "Pomorsku večer".

Budite s nama na http://radio.hrt.hr/radio-zadar/stream/ ili na našim frekvencijama 101,8, 103 i 105,9 FM. 

Posljednje emisije

Ponedjeljak, 04.05.2020 20:05

Emisija 04.05.2020.

U Pomorskoj večeri iz Zadra poslušajte priče hrvatskih pomoraca ispred američke zapadne obale te Paname. Kako teče proces reptarijacije, te mogu li se oko "zelenih koridora" dogovoriti članice EU-a. Počela su testiranja pomoraca na covid-19 prije ukrcaja na brodove. Velika ulaganja malih brodara u izletničke brodove i "mini-cruisere" - hoće li im zbog krize banke izići ususret. Uspostavljena izvanredna trajektna linija između Zadra i Ancone i to samo za teretni promet. Kako se s krizom nose ribari i uzgajivači školjaka? Ministarstvo im osiguralo dodatnu pomoć.

Ponedjeljak, 30.03.2020 20:05

Emisija 30.03.2020.

U Pomorskoj večeri iz Radio Zadra najviše vremena govorimo o koronavirusu i utjecaju epidemije na pomorsku industriju. Pomorci mole za pomoć – zbog covida 19 ne mogu se iskrcati i vratiti svojim domovima. Kako će pandemija utjecati na hrvatsko ribarstvo? Sve više ribarskih brodova privezano – ribu ne mogu izvoziti u Italiju niti prodati na domaćem tržištu. To su samo neke od tema Pomorske večeri iz Zadra, urednika Vladimira Šetke.

Ponedjeljak, 02.03.2020 20:15

Emisija 02.03.2020.

Među ugroženima od moguće zaraze koronavirusom su i pomorci. Kako su se organizirali hrvatski pomorci javljaju nam dvojica naših kapetana iz Kine i Sueza. Govorimo i o tome kako se zadarska luka za brodove na kružnim putovanjima priprema u slučaju pojave koronavirusa. Koliko je plovidba Hormuškim tjesnacem i uz obalu Arapskoga poluotoka trenutno opasna? Donosimo objašnjenja što sve o registraciji i upisu brodica moraju znati „čarteraši“ i vlasnici plovila. Jedna od najljepših plaža na Mediteranu – dugootočna uvala Sakarun u međunarodnom projektu očuvanja pješčanih plaža. A hoćemo li, poput Grka i Ciprana, zaštititi i „brendirati“ morskoga konjića, kojega najčešće ni ne primijetimo u plićaku?

Ponedjeljak, 27.05.2019 20:15

Emisija 27.05.2019.

Sindikat pomoraca Hrvatske upoznaje mlade pomorce s prednostima članstva u Sindikatu. Splitski Brodosplit nizozemskoj tvrtki isporučio polarni kruzer Hondius. Odmah naručen brod blizanac. Zadarski kapetan - autor dviju knjiga o sigurnosti plovidbe u međunarodnim vodama. Na kojim trajektnim linijama se putovanje može rezervirati online? Brodovi žive dok zanati umiru. No, još ima mladih koji su zainteresirani za stari kalafatski zanat. Muzej drvene brodogradnje iz Betine nagrađen nagradom Europa Nostra koju dodjeljuje Europska komisija, a u Zadru potpisano pismo namjere za projekt Muzeja maritimne baštine u Zadru. U pripremi novi propisi o ronilačkom turizmu i zaštiti podvodnoga blaga - stručne udruge zadovoljne razgovorima s Ministarstvom kulture.

Komentari