Hrvatski radio

Radio Zadar

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad u Arheološkom muzeju Zadar

30.05.2023.

16:03

Autor: Radio Zadar

Plakat izložbe

Plakat izložbe

Foto: Arheološki muzej Zadar / -

U Arheološkom muzeju Zadar otvara se izložba " Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad“ koja je nastajala u drugoj polovini 20. st., a koju čine predmeti - pokloni franjevačkih misionara, rodom iz Tomislavgrada. 

U petak, 2. lipnja u 19 sati u Arheološkom muzeju Zadar otvara se izložba predmeta koji se danas nalaze u afričkoj zbirci Franjevačkog muzeja Tomislavgrad, a koji su pokloni franjevačkih misionara, rodom iz Tomislavgrada, koji su zadnjih pedeset godina dio svog svećeničkog života proveli u DR Kongo kod naroda Luba. 


Od domorodačkog stanovništva misionari su dobivali različite predmete tradicionalne afričke kulture. Prilikom svakog povratka s afričkog kontinenta misionari su dio darovanih predmeta donosili u europske države, prodavali ih, davali donatorima, a dio ostavljali u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu. 


Nakon što se u samostanu skupila velika količina predmeta koji pripadaju različitim etničkim skupinama iz DR Konga, Ruande, Kenije i Benina, rodila se ideja o formiranju samostanske zbirke, jedinstvene u cijeloj Bosni i Hercegovini. U njoj se u većoj mjeri nalaze predmeti tradicijske domorodačke kulture naroda Luba iz DR Konga. Svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom izloženi predmeti plijene pozornost promatrača.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.