Hrvatski radio

Radio Zadar

Andreas Scholl u Kneževoj

16.02.2017.

11:05

Autor: HRT centar zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu svečanog otvorenja Kneževe palače, u Zadar stiže kontratenor Andreas Scholl, jedna od najvećih pjevačkih zvijezda današnjice. U svijetu klasične glazbe prozvan je „glazbenim kraljem“, a recital u Zadru održat će u petak, 17. veljače. Koncert izravno prenosi HRT na Trećem programu.

Tko su kontratenori i čemu duguju status velikih zvijezda u svijetu glazbe? Zašto su tako traženi i u čemu je tajna njihove posebnosti? Otkrijte to u petak u 20 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa (Kneževa palača). Andreas Scholl, rasprodaje najveće koncertne dvorane i operne kuće svijeta, poput njujorške Metropolitan opere. Njegov raspon glasa u visini ženskog alta ne prestaje iznenađivati i oduševljavati publiku, francuski Le Monde prozvao ga je glazbenim kraljem. Kontratenorska, posebna draž takvim pjevačima najčešće otvara vrata barokne i općenito rane glazbe zbog tada popularnog repertoara koji su pjevali kontroverzni kastrati, poput Farinellija ili Senesina. Kontratenori danas (čije se tijelo ipak ne žrtvuje za umjetnost) posebni su umjetnici, čiji glasovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Vrlo su cijenjeni i traženi u svijetu klasične glazbe. Andreas Scholl ostvario je brojne suradnje s najvećim svjetskim stručnjacima za ranu glazbu, među kojima i s Edinom Karamazovim, hrvatskoj publici dobro poznatim lutnjistom. Andreas Scholl i Edin Karamazov predstavit će zadarskoj publici intimistički i pitak repertoar renesansnih pjesama (John Dowland, Thomas Campion), zatim virtuoznih barokih djela (G. F. Händel, J. S. Bach) te tradicionalnih pjesama, prearanžiranih za ovu prigodu. Koncert će završiti suvremenim djelima živućeg kubanskog skladatelja Lea Brouwera.

U svijetu klasične glazbe kontratenori su poput rock-zvijezda. Njihova sposobnost pjevanja specifičnom vokalnom tehnikom publiku fascinira i uvijek iznova iznenađuje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.