Hrvatski radio

Radio Zadar

Ante Roca - Fotograf stvarnosti

16.11.2013.

09:09

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Dana grada Zadra i blagdana Svetog Krševana Narodni muzej Zadar – odjel Muzej grada Zadra i Hrvatski foto savez predstavljaju fotomonografiju "Ante Roca - Fotograf stvarnosti". Održat će se u subotu, 16. studenog u 10 sati u Kneževoj palači.

Autorice Fotomonografije, koja je izdana u sklopu Biblioteke Hrvatski fotografi, su Tončika Cukrov, Branka Hlevnjak i Rhea Silvija Ivanuš.

Fotograf Ante Roca, rođen je 1905. godine u Vodicama i pripada plejadi hrvatskih fotografa koji su dali izniman doprinos razvoju fotografije od vremena II. svjetskog rata do kraja 80-ih godina 20. stoljeća.

Ante Roca je izlagao u Hrvatskoj i na međunarodnim izložbama, te za svoj rad dobio više nagrada među kojima je najdragocjenija ona za životno djelo Vladimir Nazor iz 1978. godine.
Ante Roca kao mladić od 16 godina odlazi u rat i ovdje nastaju fotografije iz NOB-a kao dokument vremena u kojem Roca bilježi život partizana i izbjeglica, a izdvajaju se motivi savezničkog bombardiranja Zadra.
Fotografiranje arhitekture za Rocu je bio veliki izazov. Zahvaljujući tome što je radio kao fotoreporter u Ministarstvu građevinarstva NRH, zatim za Direkciju građevinarstva, Projektni zavod Plan, Institut građevinarstva u Zagrebu te za časopis Čovjek i prostor, nastao je niz fotografija koje uz dokumentarnu imaju i znatnu umjetničku vrijednost.
Poseban dio njegova opusa pripada umjetničkoj fotografiji. Izlagao je u Houstonu, New Delhiju, Rochesteru, Seatttleu, Mexicu, Sydneyju, Parizu, Moskvi..

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.