Hrvatski radio

Radio Zadar

Armand Assante narator u Sedlarovom filmu

07.06.2013.

13:46

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sjemeništu ‘Zmajević’ u subotu 8. lipnja u 19,00 sati prikazuje se film ‘Glasonoša promjena’ -Jakova Sedlara, o hrvatskom poslanstvu u Canberri od 1977.-1979., prema tekstu Hrvoja Hitreca. Na projekciji filma sudjeluju Marijo Dešpoja, Josip Ćuk iz Melbournea i redatelj Jakov Sedlar. Tekst u filmu čita Armand Assante.

Zadranin Marijo Dešpoja i grupa Hrvata u Australiji 29. studenog 1977. g. osnovali su Hrvatsko poslanstvo u Canberri u Australiji, kako bi upozorili svijet na tešku situaciju hrvatskog naroda u Jugoslaviji. To je bilo moguće, jer po australskim zakonima narod bez države je imao pravo osnovati neku vrstu svoje ambasade. To je izazvalo bijes ambasadora Jugoslavije kojeg su ismijavale kolege u Canberri. Nakon dvije godine australski parlament je donio odluku da se hrvatsko poslanstvo zatvori.

Taj je čin promidžbeno bio najjači akt hrvatske dijaspore od 1945. g. do uspostave neovisne Hrvatske. Nije sadržavao ništa nasilno. Hrvati iz cijelog svijeta bili su oduševljeni. To im je bila nada da će jednog dana doći do uspostave slobodne Hrvatske. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.