Hrvatski radio

Radio Zadar

Bogat program zadarskih muzeja u Noći muzeja

23.01.2023.

10:59

Autor: Maja Milin

Noć Muzeja 2023.

Noć Muzeja 2023.

Foto: PR foto / -

I ove godine zadarski muzeji pridružuju se obilježavanju nacionalne manifestacije Noć muzeja koja nas, već tradicionalno, očekuje 27. siječnja. U trajanju od 18 do 01 sat, u zadarskoj Noći muzeja jednako će uživati djeca i odrasli. Nakon dvije digitalne Noći muzeja, ove godine ćemo moći prošetati kroz galerijske i muzejske postave, poći na izlet do Nina, sudjelovati u raznovrsnim radionicama, svoje staklene predmete vidjeti u muzejskim vitrinama te kušati specijalitete u kojima su uživali Rimljani. 

U Arheološkom muzeju Zadar očekuju vas izložbe "Deset od sto devedeset" i "Kud' plovi ovaj brod?". Tu je i muzejska akcija "Ispričajte nam priču" u kojoj može sudjelovati svatko tko ima zanimljivu arheološku priču, čuo je za neku lokalnu legendu ili se sjeća što su mu stariji pričali o Zadru iz nekih davnih vremena. Djelatnici Arheološkog muzeja vas pozivaju da takve priče podijelite s drugima, a oni obećaju da će sve priče, poput arheoloških nalaza, brižno čuvati.


U suradnji sa Strukovnom školom Vice Vlatkovića Zadar, digitalna građa Muzeja biti će ispisana putem 3D pisača

Javnost će se imati prilike upoznati s artefaktima koji su najčešće u muzejskim vitrinama prezentirani putem manjih, ispisanih modela. Također, posjetitelji će imati priliku vidjeti što sve arheolozi iskopaju na morskom dnu i kako izgledaju ostatci brodske konstrukcije na lokalitetima u Zatonu i na Pagu nakon što se ukloni sediment pod kojim su nađeni.


Za najmlađe posjetitelje u Noći Muzeja tu je radionica "Muzej po mjeri djeteta". Voditeljice radionice Cvita Raspović i Jelena Vekić Bašić poručuju - materijale, alate, boje imamo. S veseljem očekujemo prijedloge kako bi muzej mogao izgledati i što bi sve trebao sadržavati da bi bio po mjeri djeteta.

Arheološki muzej Zadar

Arheološki muzej Zadar

Foto: Arheološki muzej Zadar / -

Posjetitelji Arheološkog muzeja očekuje i nagradna igra. Podijelite svoje utiske o tome zašto su muzeji važni i osvojite najpopularnije naušnice iz Visočana! Ujedno, ukoliko želite sudjelovati u noćnoj pustolovini u Ninu, uz stručno vodstvo kustosa Vladimira Kusika, organiziran je besplatan prijevoz autobusom u Nin gdje će zainteresirani sugrađani obići arheološke lokalitete i sudjelovati u programu Muzeja ninskih starina AMZd. Na putovanje se kreće sa starog autobusnog kolodvora na zadarskom poluotoku (Liburnska obala) u 17.30. Povratak iz Nina planiran je u 21.00. Svoje mjesto osigurajte na vrijeme zbog ograničenog broja mjesta! 


Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru u suradnji s Odjelom za klasičnu filologiju također priređuje zanimljiv program u ovogodišnjoj Noći muzeja. U18:30, ispred zgrade Sveučilišta na Rivi pogledajte predstavu studenata arheologije "Okovi od zlata" kojom će rekreirati bračnu ceremoniju bogatijeg sloja rimskog društva, sudjelujte u svadbenoj večeri sa starorimskim specijalitetima, uživajte u nastupu zbora Fige, razgledajte izložbu Odjela za arheologiju, izložbu fotografija "Muzej između Donata i Foruma" te povedite mališane na radionice "Istražujmo zajedno" i "Zakopajmo u prošlost".

Arheološki nalazi

Arheološki nalazi

Foto: Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru / -

U kreiranju programa za ovogodišnju Noć muzeja u prostorima II Palače, Narodnom muzeju Zadar pridružili su se Koncertni ured Zadar i Gradska knjižnica Zadar. 


U prvom planu svakako je velika izložba "Jedan svijet"  koja predstavlja cjelokupni vremenski i disciplinski raspon zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti sa 199 ikoničkih umjetnina postavljenih po tematskim cjelinama u prizmelju, na prvom i drugom katu Palače. 


Tu je i Izložba "Fotografije, znakovlje i odore iz Domovinskog rata" koja je postavljena povodom obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica, dok Marija Šarić Ban priprema zanimljivu izložbu kostima i maski i performans "Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina". Posjetitelji će u Noći Muzeja imati prilike razgledati i stalnu izložbu "Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar" te izložbu scenografije i lutaka iz predstave "Ljepotica i zvijer" koju priprema Gradska knjižnica Zadar u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar. 


U Gradskoj loži Zadrani će moći pogledati izložbu fotografija autora Miljenka Domijana "Rovinj u tišini svoje svakodnevne ljepote" dok je u Etnološkom odjelu NMZ postavljena izložba Umjetnost tapiserije; Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. 

Izložba "Jedan svijet" u II Palače

Izložba "Jedan svijet" u II Palače

Foto: II Palače / -

Za najmlađe posjetitelje tu su zanimljive kreativne radionice: Radionica izrade maski tehnikom kaširanja koja će se održavati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače od 18:30 do 20 sati, STEAM radionica otvorenog tipa za djecu od 4 do 12 godina koja će se održavati u Maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače od 20:15 do 21:30 sati. Tu je i plesna radionica ENCANTO-NAŠ ČAROBNI SVIJET, namijenjena vrtićkim i osnovnoškolskim skupinama a održavat će se u atriju Providurove palače u 18 i u 19 sati te radionica Ljepotica i zvijer koja je tematski vezana uz izložbu koja će paralelno biti u prostoru ogranka Grad, Gradske knjižnice Zadar.


U Noći muzeja očekuju vas tri projekcije. Prva je na rasporedu projekcija "koncerta Zadarska salonska glazba 19. stoljeća" koja se održava u koncertnoj dvorani braće Bersa, u sklopu koje će Zadrani moći čuti djela zadarskih skladatelja koja su na koncertu izveli umjetnici: sopranistica Nela Šarić, pijanisti Jurica i Mario Šoša, violinist Marco Graziani, bariton Matija Meić, tenor Roko Radovan te pijanist Marijan Đuzel


Tu je i projekcija programa za djecu "Karneval životinja" koja će se održati u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače. Posljednja je projekcija filma "Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije" koju u 20 sati možete pogledati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

Polivalentna dvorana Providurove palače

Polivalentna dvorana Providurove palače

Foto: Koncertni ured Zadar / -

U Muzeju antičkog stakla pripremaju zanimljivu pop up izložbu u kojoj mogu sudjelovati svi Zadrani. Iz Muzeja je još 2. siječnja stigao poziv na sudjelovanje u muzejskoj akciji “Vi ste nam važni!” koja će u Noći muzeja rezultirati izložbom “Zadar voli staklo”.  Ukoliko do same manifestacije u MAS donesete neki predmet od stakla ili više njih, suvenir, uspomenu, nagradu, nešto što možda godinama gledate u maminoj vitrini, nešto što vam je drago, važno ili samo neobično, imat ćete priliku svoj predmet vidjeti izložen u muzejskoj vitrini u samoj Noći muzeja.

  

Izložba "Zadar voli staklo" trajat će do 4. veljače a sudionici će primiti simboličnu zahvalu i poklon iz Muzeja antičkog stakla po završetku izložbe. Ujedno, Noć muzeja će biti odlična prilika da u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja  razgledate gostujuću izložbu "Sjaj i boja" zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt na kojoj su izloženi stakleni predmeti iz 19. stoljeća poput unikatnih lustera, tanjura, čaša, bilikuma i slično. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici