Hrvatski radio

Radio Zadar

Bogatstvo raznolikosti

06.06.2015.

07:28

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na zadarskom Trgu pet bunara od 11 sati Međunarodni dan kulturne raznolikosti - albanska, bošnjačka, crnogorska, mađarska, makedonska, slovenska, srpska i talijanska manjina predstavljaju se kroz plesove i pjesme, tradicionalne zanate i jela.

Već deset godina nacionalne manjine koje su prisutne u Zadarskoj županiji – albanska, bošnjačka, crnogorska, mađarska, makedonska, slovenska, srpska, i talijanska – surađuju kroz Radnu skupinu nacionalnih manjina. Cilj je predstaviti sve nacionalne manjine kao pozitivan i priznat dio društva u ovoj zemlji, i u tom smislu surađivati sa svim relevantnim institucijama, počevši od lokalnih samouprava - poručuju iz koordinacije nacionalnih manjina Zadarske žpanije. 

              Rezultati našeg rada vidljivi su kroz prezentaciju zajedničkog magazina „Zadarski MOST prijateljstva“, čiji je prvi broj promoviran 19. svibnja 2006. god., te zajednički događaj koji se prvi put održao 21. svibnja 2006. god., a kojim se označava Međunarodni Dan kulturne raznolikosti, kazao je za naš program Veselko Čakić, predsjednik koordinacije. 

Danas će predstavnici 7 manjina predstaviti svoju kulturu kroz plesove i pjesme, tradicionalne zanate i jela. Ova manifestacija, koja bi trebala poslužiti kao osnova za predstavljanje pozitivnih aspekata postojećih raznolikosti širem građanstvu održat će se na Trgu pet bunara od 11 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.