Hrvatski radio

Radio Zadar

Bor Zuljan, slovenski lutnjist svira u sv. Donatu

13.07.2022.

07:11

Autor: Radio Zadar

FB Bor Zuljan

FB Bor Zuljan

Foto: - / -

U nastavku 62. Glazbenih večeri u sv. Donatu večeras nas u crkvi sv. Donata očekuje koncert "Improvizacija i čarolija u Leonardovoj Italiji". Nastupa Bor Zuljan, slovenski lutnjist sa švicarskom adresom. Početak je u 21 sat.

Bor Zuljan aktivno djeluje u različitim glazbenim žanrovima, svirajući razne vrste ranih, modernih i tradicionalnih trzalačkih instrumenata. Nazvan »revolucionarom lutnje« (Le Soir), usavršavao se posebno u renesansnoj glazbi, ponovo otkrivajući zaboravljene tehnike improvizacije i sviranja, glazbala i zvukove.

Nakon što je diplomirao jazz i klasičnu glazbu na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, nastavio je usavršavanje s Aniellom Desideriom u Koblenzu, u Njemačkoj. Godine 2007. počeo je studij na Haute Ecole de Musique de Genève, gdje je stekao bakalaureat i magisterij struke na području gitare i lutnje u klasi Dušana Bogdanovića; nastavio je specijalizaciju iz srednjovjekovne glazbe i završio diplomski studij iz pedagogije lutnje. Od 2011. radi kao asistent na istoj visokoškolskoj ustanovi na projektu Improvizacija u fantazijama za lutnju u 16. stoljeću, što je ujedno i tema koju razrađuje za svoju doktorsku disertaciju u Centru CESR u Toursu, u Francuskoj.

Redovito nastupa samostalno, ali i s ansamblima kao što su Tasto Solo, Graindelavoix, L'Achéron, Vox Luminis, Il Giardino Armonico, u duetu s Dušanom Bogdanovićem, s Romainom Bocklerom (Dulces Exuviae) te sa svojim ansamblom La Lyra.

Snimio je nekoliko nagrađenih albuma za legendarnoga nakladnika Ricercar (Outhere Music). Njegov prvi samostalni album Dowland - A Fancy nagrađen je prestižnim nagradama Diapason d'Or, CHOC de Classica, Gramophone's Editor's Choice te je bio nominiran za nagradu Gramophone kao najbolji instrumentalni album godine. Nedavno je izišao i njegov drugi samostalni album, Gesualdo - Il liuto del Principe, nagrađen nagradom Diapason d'Or.

Riječima umjetničke ravnateljice Livljanić, ciklus Suvremenost rane glazbe predstavlja mnogo više od nekoliko koncerata - on predstavlja važan korak povjerenja u zadarsku publiku kojoj želimo predstaviti ono najbolje, no i najkontroverznije i najprovokativnije što u svijetu rane glazbe danas postoji.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici