Hrvatski radio

Radio Zadar

Carmen & Bolero na Forumu u Zadru 2. kolovoza

28.07.2018.

10:16

Autor: HRT Radio Zadar

Carmen & Bolero na Forumu u Zadru 2. kolovoza

Carmen & Bolero na Forumu u Zadru 2. kolovoza

Foto: - / -

CARMEN & BOLERO „Carskog ruskog baleta“ iz Moskve na Forumu 2. kolovoza. Prekrasna ruska balerina Anna Paškova najavljuje novi nastup u Zadru i poziva hrvatske reprezentativce: Voljela bih Modrića, Vrsaljka, Subašića i Livakovića vidjeti u publici na mom nastupu.

Teško je zauvijek ne zapamtiti makar jednom viđeno raskošno baletno uprizorenje „Carmen“ u bilo kakvom ambijentu; dvoranskom, otvorenom na trgu ili kazališnom, a još je teže ne sjetiti se gracioznostiAnne Paškove koja je otjelotvorila ljubavnu sudbinu prevrtljive ljepotice Carmen. Paškova, odnosno Pashkova u međunarodnoj transkripciji, nije istoimena lijepa odbojkašica iz američke Iowe ili blogerica iz Ohia, a nije ni mlada pjevačica bugarskih narodnih pjesama – koliko se tih Paškovica već na brzinu može pronaći – već otmjeno lijepa 35-godišnja Ruskinja iz „Carskog ruskog baleta“ čiji će baletni ansambl izvesti „Carmen“ na zadarskom Forumu. Moskovski baletni ansambl jedan je od najvećih i najpoznatijih na svijetu, a izvest će i „Bolero“. Pod otvorenim nebom na Forumu, Paškova će se kao Carmen i prelijepo Božanstvo kojemu se u „Boleru“ klanjaju pogani i poganke, ponovno vratiti u Zadar. 
 
- Imam prilično prijatne uspomene s gostovanja u Zadru. Koliko se sjećam, gledatelji su zaista uživali u mojoj interpretaciji Carmen. Ona je veoma važna za moju karijeru, kao i za mene osobno. „Upoznali“ smo se prije 15 godina, a otad sam malo narasla – uz osmijeh kaže ruska balerina. Zašto je Carmen tako važna i upečatljiva, ili što je sada drukčije s obzirom na to dugogodišnje druženje? – pitali smo Paškovu, a evo što nam je kazala:  
- Njezina me životna filozofija promijenila. Iz godine u godinu, iz jedne uloge u drugu, polako sam se mijenjala. Ovog puta vidjet ćete odlučnu, strastvenu i neodoljivu Carmen. Prelijepa, zaljubljena i ženstvena, ona je tako prirodna za razliku od Božanstva koje je mitski karakter. Ono je zlokobno i demonsko, a ja sam sretna što ću moje najdraže uloge ponovno predstaviti u Zadru. 
 
Tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji popularan je bio spot s „uhvaćenim“ balerinama „Boljšoj teatra“ koje na mobitelu prate utakmice. Pashkova nam je priznala kako ne zna ništa o nogometu, ali kako zanosu i čarima velikog sportskog natjecanja nije odoljela. 
 
- Nije bilo moguće ostati ravnodušan u Rusiji dok je trajalo Svjetsko nogometno prvenstvo. Gledala sam utakmicu između Rusije i Hrvatske s prijateljima na TV-u, a bilo je ekstremno uzbudljivo i emotivno. Voljela bih vidjeti hrvatske reprezentativce u publici na „Carmen“ i „Boleru“, a posebno one koji su iz Zadra - uputila je poziv ruska balerina iz „Carskog ruskog baleta“ koji je član Europskog kulturnog centra u Moskvi i pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta. 
 
Cijena ulaznica za baletni događaj godine u Zadru iznosi 120 kuna, a ulaznice se još mogu kupiti preko on-line sustava www.ticketshop.hr te na prodajnim mjestima u kiosku „Tisak“ Zadar u Širokoj ulici (Kalelarga) te u prodavaonici „Tisak Media“ u centru Supernova. Djeca do 6 godina ne plaćaju ulaznicu, dok umirovljenici, studenti, učenici te branitelji imaju popust od 30 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.