Hrvatski radio

Radio Zadar

Češki orkestar za otvaranje Glazbenih večeri u Svetom Donatu

06.07.2015.

12:43

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve ljubitelje glazbe od 8.srpnja do 9. kolovoza čeka 13 vrhunskih koncerata.

5. za 55.-u,  naziv je programa kojim preksutra 8. srpnja na Forumu počinju 55. Glazbene večeri u Sv Donatu. 

Festival otvara Filharmonijski orkestar sjeverne Češke Beethovenovom petom simfonijom, uz nastup zadarskih sopranistica Marije Kuhar Šoša i Marte Musap. Jurica Šoša, umjetnički ravnatelj renomiranog ljetnog festivala o ideji ovogodišnjeg programa: 

... ukrštavanje hrvatskih snaga i stranih snaga tako da će na otvorenju Zadarski komorni svirati nasuprot češkom orkestru. Također imamo tri koncerta barokne glazbe; Hrvatski barokni ansambl nekako će se suprotstaviti stranim ansamblima Red Priest i češkom ansamblu Inegal, tako da će publika moći vidjeti kako to radimo mi u Hrvatskoj i kako to rade stranci, izvan, naravno Hrvatske.

Glazbene večeri u sv Donatu učlanjene su u udrugu Europe for festivals - Festivals for Europe. Sjedište udruge je u Bruxellesu , a čine ju umjetnički festivali koji prate svjetske trendove. Ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Dina Bušić: 

...otkad smo tamo upali jednostavno smo dio jedne šire europske mreže festivala koja će nam, nadam se u budućnosti biti jako korisna kako bi razmjenjivali informacije sa drugim festivalima, razmjenjivali isto tako kontakte sa umjetnicima i na neki način ostvarivali nove suradnje, a naravno ne samo te nove suradnje da će nam biti korisne zbog kvalitete umjetnika nego i na financijskoj nekakvoj razini.

Za realizaciju 13 koncerata 55.-ih Glazbenih večeri izdvojit će se milijun i 83 tisuće kuna : grad Zadar izdvaja 645 tisuća , ministarstvo kulture festivalu je namijenilo 160 tisuća kuna, ostatak  turističke zajednice i sponzori, kazao je predsjednik Upravnog vijeća festivala Roman Segarić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.