Hrvatski radio

Radio Zadar

"Cijelo vrijeme na nekom dijelu planeta svira Bolero"

23.06.2021.

12:35

Autor: Suzana Jakšić Mandić

"Cijelo vrijeme na nekom dijelu planeta svira Bolero"

"Cijelo vrijeme na nekom dijelu planeta svira Bolero"

Foto: - / -

"Bolero smo odabrali u ova kaotična i depresivna vremena kao izraz radosti i životne energije" - kazala je Sanja Petrovski, priznata zadarska plesna pedagoginja, najavljujući premijernu dramsko-plesnu predstavu koja u ponedjeljak 28. lipnja otvara 27. Zadarsko kazališno ljeto.

Producentica Zadarskog plesnog ansambla Natali Perić zanimljivošću ističe posebnost "Bolera" : Kad smo krenuli raditi krenuli smo malo pruočavati to veliko djelo pa smo doznali da svakih 10 minuta netko negdje na svijetu pusti Bolero, a obzirom da traje 17 minuta, to znači da cijelo vrijeme na nekom dijelu planete svira Bolero !

 "Bolero" otvara 27. Zadarsko kazališno ljeto u povodu 30.obljetnice djelovanja Zadarskog plesnog ansambla i 45.godišnjice umjetničkog rada Sanje Petrovski. "Bolero" smo odabrali u ova kaotična i depresivna vremena kao izraz radosti i životne energije. Na neki način posvećujemo ga publici, ona nam je nedostajala, da pružimo publici energiju i radost i zauzvrat dobijemo to isto - rekla je na najavnoj konferenciji za novinare priznata zadarska plesna koreografkinja Petrovski.

Uz to, posjetitelje očekuje 8 dramskih predstava od čega dvije premijere, te tri koncerta u sklopu Jazz&Blues Festivala. Iz ponude dramskih predstava ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić izdvaja gostovanje jednog od najboljih talijanskih pantomimičara, Claudia Gnomusa: To je naš stari poznanik, on je bio u Zadru prije 4-5 godina s predstavom WI-Fi ,on će uz predstavu održati i radionicu, jedan je od protagonista škole Teatra dellArte.

Osim Bolera, 27. Zadarsko kazališno ljeto nudi još jednu premijeru u koprodukciji HNK Zadar i Drame Plus. „Slučaj Mersault“ autorski je projekt Nine Pavlović i  Vinka Radovčića : Nakon Karakaševa Snajpera i Gogoljeve Kabanice rekao bih da je ovaj projekt kruna naše suradnje. Igra7 mladih glumaca koje smo birali na tri audicije u Zadru i Zagrebu, od 90 kandidata smo izabrali 7 najboljih mladih glumaca. Otvaramo jedno pitanje ljudske slobode, danas aktualnije nego ikad - rekao je Radovčić.

A krajem srpnja na atraktivnoj pozornici zadarskog Muzeja antičkog stakla uživat ćemo u tri vrhunska Jazz& Blues koncerta, među kojima se ističe gostovanje kubanskog Aguas Tria, s Omarom Sosom, jednim od najvećih pijanista današnjice. A tko će moći uživati u spomenutim predstavama i koncertima, ne samo u Zadru ? Cijepljenje i digitalna zelena potvrda bit će, kako se čini, nužan uvjet za posjet takvim priredbama - rekla je u Hrvatskoga radija jutros ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. 

 

Sanja Petrovski o Boleru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.