Hrvatski radio

Radio Zadar

Čudo iz povijesti drevnog Zadra

11.09.2015.

09:05

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Učenici će danas na Narodnom trgu i ispred Gospe od zdravlja podsjetiti Zadrane na događaj iz 1752. kad se na Poluotoku mogla dogoditi tragedija.


SUDIONICI:
Mons. Pavao Kero, don Radoica Pinčić, direktor TZ Grada Zadra Zvonko Šupe
Učenici OŠ Zadarski otoci 2.b, 3.a,3.b,3.c, 5.b i 7.b razred zajedno s učiteljicama Jasminkom Brižić, Jasminkom Bašić, Renatom Grgurević, Željkom Diklan, Anamarijom Botica Miljanović, vjeroučiteljicom Lenkom Radić, prof. Marijom i Vjekom Bradvicom , te ravnateljem Davorom Barićem. Uz učenike sudjelovat će i izviđači Udruge Damira Tomljanovića Gavrana.


ORGANIZATORI: SICU i Župni ured sv. Stošije, Turistička zajednica grada Zadra, OŠ Zadarski otoci, Udruga glagoljaša Zadar


CILJ: Zaboravljen događaj koji se zbio prije 263 godine, 12. rujna 1752.g kad je udario grom u zgradu Arsenala u kojem se čuvao barut za mletačke brodove. Poluotok je bio u opasnosti od eksplozije ali na sreću nije se dogodila strašna nesreća. Puk zadarski je vjerovao da se taj čudesni događaj zbio na zagovor Gospe od Kaštela, danas Gospa od Zdravlja. Zahvalni stanovnici od tada su održavali procesiju u slavu i čast Gospi od Zdravlja, prodavali su i dijelili fritule po gradu. Taj dan bio je velik i važan za zadarski puk, posebno otočane. Svetkovine Sv. Šime i Gospe od Zdravlja bili su veliki blagdani u Zadru. Nažalost , nakon 2. svjetskog rata crkva Gospe od Zdravlja je pogođena i srušena (osim glavnog oltara i slike Gospe). Ploča koju je postavila biskupija na kojoj je bio zapisan taj događaj, uništena je (prof. Valentin Uranija zapisao je i sačuvao tekst kamene ploče), a tadašnje stanovništvo se promijenilo. Ovaj događaj polako je pao u zaborav. Zahvaljujući prof. i umirovljenom ravnatelju Narodnog muzeja Valentinu Uraniji, zajedno s mons. Pavlom Kerom , don Radoicom Pinčićem, učenicima i učiteljicama OŠ Zadarski otoci, već treću godinu se obnavljaja ta zaboravljena zadarska tradicija. Tekst ploče napisan na latinskom i glagoljici može se vidjeti u crkvi Gospe od Zdravlja. QUOD TEMPLUM ET CIVES SERVASTI A FULMINE VIRGO JADERA LAETATUR GRATA PATROCINIO XII SBRIS MDCCLII (Djevice, budući da si hram i građane očuvala od groma, Zadar se raduje nezasluženoj zaštiti, 12. rujna 1752.).
VRIJEME DOGAĐANJA: od 10 do 12 sati


MJESTO DOGAĐANJA: Prigodni program ispred crkve Gospe od Zdravlja (10 sati) i Narodni trg (10 sati), te dječja procesija uz pjevanje marijanskih pjesama od Trga do crkve (11 sati), vraćanje teksta u crkvu i blagoslov djece u crkvi Gospe od Zdravlja ( don Radoica Pinčić)
Učenici i izviđači, mali čuvari zadarske baštine na taj dan prisjećat će se ovog događaja iz zadarske prošlosti. Djevojčice u narodnim nošnjama, a dječaci u mornarskim majicama dijelit će fritule i prigodne materijale o ovom događaju. Prigodan program učenika 2.b razreda učiteljice Jasminke Bašić odvijat će se ispred crkve Gospe od Zdravlja, a na Narodnom trgu u isto vrijeme (10 sati) folklorna skupina 3.c razreda učiteljice Anamarije Botica Miljanović i vjeroučiteljice Lenke Radić plesat će narodne plesove uz pratnju gospodina Potpare. Dječjom procesijom u 11 sati od Narodnog trga do crkve učenici će vratiti tekst iz 1752.g u crkvu Gospe od Zdravlja. Don Radoica Pinčić zazvat će blagoslov na djecu, roditelje, djelatnike OŠ Zadarski otoci i sve prisutne.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.