Hrvatski radio

Radio Zadar

Dijete i knjiga - skup o dječjoj književnosti

09.05.2019.

11:44

Autor: Suzana Dražić

Dijete i knjiga - skup o dječjoj književnosti

Dijete i knjiga - skup o dječjoj književnosti

Foto: - / -

Na zadarskom Sveučilištu održava se 14.-ta međunarodna konferencija „Dijete i knjiga" - S onu stranu kanona. Organizatori su Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti iz Zagreba i Sveučilište u Zadru.

Na međunarodnom skupu sudjeluje više od 200 znanstvenika, stručnjaka i studenata koji se bave dječjom književnošću i književnošću za mladež te izmjenjuju iskustva, spoznaje i znanja u tom interdisciplinarnom području. U povijesti književnosti kanon je popis određenih djela koja su reprezentativna za određenu nacionalnu književnost, ističe Katarina Ivon, s Odjela za Izobrazbu učitelja i odgojitelja zadarskog Sveučilišta: Govori se o kanonu kao susretištu ideoloških i estetskih komponenti. To bi bilo nešto što bi bilo odlučujuće ne samo za hrvatski kanon dječje književnosti nego za kanon dječje književnosti uopće.  Među piscima u dječjoj književnosti na vrhu popisa kanona je Ivana Brlić Mažuranić, a tu su i Mato Lovrak, Ivan Kušan, Sanja Pilić i mnogi drugi. O jednoj temi skupa Katarina Ivon kaže: Dosta se sada govori o Jagodi Truhalki, i izvan i u kanonu. Mi znamo da Jagoda Truhelka za vrijeme dviju Jugoslavija nije bila najpopularnije štivo. Međutim Jagoda Truhelka je sada uvrštena u lektirni kanon, međutim ne znam koliko se uspjela aktualizirati, koliko učitelji, jer ona je u onom dijelu lektirnih naslova koji su izborni, koliko su uspjeli aktualizirati njeno djelo i približiti ga malom čitatelju. 

Međunarodna znanstvena konferencija Dijete i knjiga pokrenuta je 2004. u Londonu te je nakon toga održana u različitim državama (Belgiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Norveškoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu, Poljskoj i Španjolskoj), a ove godine u Zadru.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.