Hrvatski radio

Radio Zadar

Divan oproštaj Gabrijele Meštrović Maštruko, Vjere Vidov i Dragana Veselića od Zlatka Košte

26.01.2022.

18:05

Autor: Maja Milin

Gabrijela Meštrović Maštruko, Dragan Veselić  i Vjera Vidov s urednicom Majom Milin

Gabrijela Meštrović Maštruko, Dragan Veselić i Vjera Vidov s urednicom Majom Milin

Foto: M. Milin / Radio Zadar

Gostujući u Kulturoskopu Radio Zadra, glumci Kazališta lutaka Zadar – Gabrijela Meštrović Maštruko, Vjera Vidov i Dragan Veselić prisjetili su se brojnih anegdota iz života prerano preminulog zadarskog glumca Zlatka Košte, koji nas je napustio u studenom 2021. godine.

Svoj radni vijek, Košta je proveo u zadarskom Kazalištu lutaka koje je, unatoč brojnim dramskim ulogama, uvijek stavljao na prvo mjesto. Svi koji su ga poznavali reći će isto – Zlatko je bio samozatajni glumački genije, imao je odabrani krug prijatelja i živio boemskim životom.


Bez supruge Mire teško da bi dosegnuo svoj glumački vrhunac. Dan bi započinjao listanjem novina, no intervjue je rijetko davao. Jedini izuzetak u odnosu s novinarima dogodio se uoči predstave „Michelangelo Buonarotti“ u kojoj je glumio lik Michelangela. Upravo po toj ulozi ostao je u pamćenju brojnih Zadrana.

Zlatko Košta

Zlatko Košta

Foto: Kazalište lutaka Zadar / -

Zlatno doba KLZD

Njegov život i rad treba promatrati u svjetlu „zlatnog doba“ kazališta. U godini kad obilježavaju 70 godina rada, zadarski se lutkari sa sjetom prisjećaju tog zlatnog doba kad su premijere pratili ponajbolji kritičari u Hrvatskoj poput Anatolija Kudrjavceva, Dalibora Foretića, Dubravke Ostojić, Jakše Fiamenga.


-Bili smo rijetkost, bilo nas je manje, znalo se tko su vrsni lutkari. Danas je jako puno akademija, puno je mladih glumaca, puno je medija. Vremena su se promijenila. Opalo je zanimanje za glumce, za kazalište u smislu kako je to bilo nekad, reći će Gabrijela Meštrović Maštruko, dodajući kako se prije puno putovalo, diljem Europe.


Poetska ostavština Zlatka Košte

S takvih putovanja nose najljepše uspomene. Od smijeha i pjesme u autobusu, zapisa Marijana Bilosnića i karikatura Mojmira Mihatova koji su putovali s njima, pa sve do svečanih domjenaka nakon predstava. Ono što se manje zna o Zlatku Košti je njegova poetska ostavština. 

Zlatko Košta

Zlatko Košta

Foto: Kazalište lutaka Zadar / -

U dobi od 26 godina napisao je mnogobrojne stihove, a u eteru Radio Zadra jednu je njegovu pjesmu pročitala Gabrijela Meštrović Maštruko.


NEPLODNO DOBA

Dolazi neplodno doba

I svi se plodovi ljute

I oni koji jesu i oni koji će doći

Grizu se u sebi, ali šute.

I pred vratima stoje jalove noći

Nitko ne želi da proba

Nitko da uđe prvi i svijeću upali

Da krenemo sa ovog mjesta

Nitko ne pita kako nitko?

Zašto smo stali?

Koliko ćemo ovako?

I kuda vodi ta cesta?

Nitko da prvi uđe

A svatko se naprijed gura

Osvijesti ovo je neplodno doba

Zna li se kako će okončati naša avantura

Hoće li pomoći ta svjetleća zraka?

Jer prije kraja,

prije našeg groba,

Odvest će nas putem u mrak

Iz mraka

Bio je samozatajni glumac, majstor improvizacije

jednoglasni su Gabi, Vjera i Dragan.

Zlatko je vozio svoj film. Puno je pomagao mladim ljudima i bio im uzor, no nije se hvastao. Bio je samozatajni glumac, majstor improvizacije – jednoglasni su Gabi, Vjera i Dragan. Ostat će zapamćen kao čovjek koji se, unatoč izostanku formalnog obrazovanja, velikim talentom, upornošću, radom i samoobrazovanjem uspio izdići iznad prosječnog lutkara i dramskog glumca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici