Hrvatski radio

Radio Zadar

Donacija profesora Stipčevića Zavičajnoj zbirci zadarskih Arbanasa

17.01.2020.

12:30

Autor: Radio Zadar

Donacija profesora Stipčevića Zavičajnoj zbirci zadarskih Arbanasa

Donacija profesora Stipčevića Zavičajnoj zbirci zadarskih Arbanasa

Foto: - / -

Arheolog, bibliolog, bibliograf, albanolog, knjižničar i esejist te jedan od najznačajnijih hrvatskih knjižničara, Aleksandar Stipčević (1930-2015), obogatio je Zavičajnu zbirku zadarskih Arbanasa vrijednim i rijetkim publikacijama. Posao na njihovoj obradi - tek slijedi.

Aleksandar Stipčević se bavio umjetnošću i religijom starih Ilira, bibliografijom, općom i nacionalnom poviješću knjiga i knjižnica, napose pitanjima cenzure i sudbinom knjige u društvu. Posljednjih godina najviše je pisao o povijesti hrvatske knjige i hrvatskih knjižnica. 
Uza sve dužnosti, poslove i obveze koje je više nego uspješno obavljao, nikada nije zaboravio svoje rodne Arbanase. Budno je pratio, ali isto tako i poticao kulturnu i publicističku djelatnost. Za života se zalagao da se u Arbanasima otvori knjižnica u kojoj će se prikupljati sva knjižnična građa vezana za Arbanase što se i ostvarilo 2008. godine kada je otvoren Ogranak Arbanasi, koji od 2017. godine nosi njegovo ime.
I prije službenog otvorenja Ogranka darovao je svoje knjige kako bi se formirala Zavičajna zbirka zadarskih Arbanasa i počela prikupljati građa. Bio je prisutan na svečanosti otvorenja Ogranka, a i nakon toga u više je navrata slao poštom ili osobno donosio knjige dok ga je zdravlje služilo.
I posljednjih dana svoga života vodio je brigu o knjigama. Tako je zadužio svoju suprugu i sinove da knjige iz njegove privatne knjižnice raspodjele u Državni arhiv i Sveučilište u Zagrebu, te naravno dio u Zavičajnu zbirku zadarskih Arbanasa. U studenome 2019. godine knjižničari Gradske knjižnice Zadar otišli su u Zagreb po darovanu građu koju su pregledali i razvrstali: 252 primjerka knjižne građe (monografije, članci, note), 13 zvučnih zapisa te sitna građa kao pozivnice, pisma, različiti dokumenti…
Među građom nalaze se vrijedne i rijetke publikacije koje će se obraditi i obogatiti Zavičajnu zbirku zadarskih Arbanasa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.