Hrvatski radio

Radio Zadar

Donacija za budući Pomorski muzej

27.05.2013.

13:00

Autor: žmr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga kapetana i poručnika Trgovačke mornarice iz Zadra darovala je fundusu Narodnog muzeja Zadar maketu broda kojim je prevezeno tijelo sv. Šimuna u Zadar. Darovanjem replike broda "koke", te još jednog starog dalekozora i tastera Udruga kapetana želi potaknuti i druge da doniraju predmete za postav budućega Pomorskog muzeja u Zadru.

Maketa, vrijedna oko deset tisuća kuna, izrađena je po narudžbi, a prema reljefu sa škrinje sv. Šimuna. Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, istaknula je na primopredaji, kako Zadar zaslužuje Pomorski muzej.

Jezgro pomorske zbirke koju čuva zadarski Narodni muzej 50-ak je eksponata koje je bio ustupio Institut za povijest Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

"Maketa će biti dio pomorske zbirke koja se sada nalazi u Kneževoj palači. Kako znamo, jezgro budućeg Pomorskoga muzeja bila je donacija Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Instituta za povijest, a ova primopredaja simbolička je pozivnica ostalima da daruju predmete za postav budućega Pomorskog muzeja". - kazala je ravnateljica Peroš.

Za ovu donaciju zaslužna je Udruga kapetana i poručnika trgovačke mornarice Zadar, koji su maketu naručili od kapetana Damira Rukavine. Osam mjeseci trajala je izrada broda, kazao nam je tajnik Udruge kapetana Slobodan Vrdoljak:

"Tražili smo baš tu koku, a s njom smo darovali i jedan stari "kanoćal" i taster"

Pomorska zbirka je izložena od 2011. u Kneževoj palači.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.