Hrvatski radio

Radio Zadar

Doživite vrijeme i prostor serdara kotarskog Stojana Mitrovića Jankovića

30.07.2022.

12:31

Autor: Maja Milin

kula Jankovića

kula Jankovića

Foto: Kula Jankovića / -

Nakon Martina i Jelene Posedarske, redatelj Boris Ante Magaš pozabavio se životom Stojana Mitrovića Jankovića što je urodilo monodramom "Vrijeme i prostor serdara kotarskog Stojana Mitrovića Jankovića" čija nas premijera, u izvedbi dramskog ansambla Knezovi i serdari posedarski, očekuje u sklopu ovogodišnjih Dana Kule Jankovića 31. srpnja od 21 sat. 

Gostujući u programu Radio Zadra, redatelj Magaš i glumac Ivica Dundović istaknuli su važnost očuvanja kulturne baštine zadarskog kraja. 

Magaš i Dundović

Ivica Dundović i Boris Ante Magaš u razgovoru s Majom Milin

Ivica Dundović i Boris Ante Magaš u razgovoru s Majom Milin

Foto: I. Dundović / -

Arhiv u Zadru kao nepresušno vrelo informacija i dokumenata zadarskog srednjovjekovlja i ovaj je put poslužio Borisu Anti Magašu da kronološki popiše važne događaje iz turbulentnog i bogatog života serdara Stojana Mitrovića Jankovića koji je na svijet došao 1636. godine u Zelengradu od Žegara, a poginuo u bitci na Duvanjskom polju 1687. godine.


Prema izvorima iz zadarskog Arhiva, znano je da su se 1649. godine Jankovići nastanili na Budimu odakle Stojan kreće u sve povijesne bitke, o čemu progovara nova Magaševa predstava koju će javnost imati prilike vidjeti u Kuli Jankovića 31. srpnja. 

Boris Ante Magaš

Nakon premijere, predstavu će imati prilike vidjeti i publika u Posedarju 4. kolovoza u sklopu obilježavanja Oluje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.