Hrvatski radio

Radio Zadar

Dubrovački simfonijski orkestar večeras u Zadru

09.12.2022.

09:07

Autor: Radio Zadar / M.Milin

Plakat večerašnjeg koncerta

Plakat večerašnjeg koncerta

Foto: KUZD / -

Večerašnjim koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra, nastavlja se Dalmatinski ciklus, zajednički projekt Koncertnog ureda Zadar, Koncertne dvorane Hrvatski dom Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojim se kreira novi program i razmjena gostovanja ansambala i glazbenika koji djeluju u navedenim gradovima. Ciklus podupire Ministarstvo kulture i medija RH.

Koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra održat će se u svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 19:30 sati


Na repertoaru su djela hrvatskih skladatelja u rasponu od dubrovačkog plemića, diplomata i skladatelja Luke Sorkočevića (1734.-1789.), preko Krste Odaka (1888.-1965.) čiji opus od preko 350 djela odražava raznolikost stilova u hrvatskoj glazbi prve polovice prošloga stoljeća, Borisa Papandopula (1906.-1991.), nesumnjivo jednog od najvećih skladatelja u ukupnoj hrvatskoj glazbenoj povijesti, do Gordana Tudora (1982.), koji je nedavno gostovao kao saksofonist u zadarskoj koncertnoj sezoni s programom Električni kontrapunkt, a čija je skladba Lamento i Boogie posvećena maestru Ivanu Hutu i gudačima Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Dubrovački simfonijski orkestar

Dubrovački simfonijski orkestar

Foto: PR Foto / -

Dubrovački simfonijski orkestar ove godine obilježava 97. obljetnicu aktivnog rada. Svoj glazbeni repertoar i nepresušan izvor kvalitetnih kulturnih događaja predstavlja u prostorima kao što su atrij Kneževa dvora, gradske crkve i trgovi. Redovito nastupa s poznatim domaćim i međunarodno priznatim umjetnicima, interpretirajući djela slavnih skladatelja u Dubrovniku i na turnejama diljem svijeta.


Popis odsviranih koncerata iznimno je opširan i uključuje turneje po Europi, SAD-u i Indoneziji. Orkestar je surađivao s poznatim imenima poput Lovre von Matačića, Antonia Janigroa, Zubina Mehtaa, Pavla Dešpalja, Ive Pogorelića, Dunje Vejzović, Ruže Pospiš Baldani i brojnih drugih.


Od prosinca 2020. godine na mjestu dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra je maestro Ivan Hut.


Ulaznice nabavite Online, na info-pultu Providurove palače od 11-13 i 17:30-19:30 sati te sat vremena uoči koncerta u koncertnom prostoru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.