Hrvatski radio

Radio Zadar

Hamlet, Domovinski rat i Čehoslovačka 1968. godine

18.09.2013.

09:26

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Hamlet je simbol teatra, glume, svi ga žele igrati i režirati, moj roman je spoj Shakespearea, ljetnih igara u Dubrovniku, glumačkih družina, s naglaskom na dvije tragedije koje su pogodile europske narode u 20 stoljeću. Čehoslovačka 1968. i Domovinski rat - kazao je pisac Tahir Mujičić predstavljajući svoj roman "Budi Hamlet, pane Hamlete".

Tahir Mujičić rođen je 1947. godine u Zagrebu, diplomirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Sveučilištu. Objavljivao je kazališnu kritiku, oglede, poeziju, kraću prozu, piše scenarije za Tv serije, film, TV-drame i radio-igre.

Na sinoćnjem književnom susretu u zadarskoj Gradskoj knjižnici istaknuto je i kako je roman je na jednom portalu ( T-portal) izabran i kao najbolji u prošloj godini.

Glavni junak romana je češki glumac František Franta Fifulka koji cijeli život mašta kako glumi Hamleta na dubrovačkom Lovrijencu, no spomenuta zbivanja odvedu ga u drugom smjeru.

On se 1968. godine, s praškim teatrom, zatekao u Dubrovniku, spremajući se na Ljetnim igrama igrati predstavu Hamleta na Lovrijencu. U tom trenutku igra malu ulogu, no kaže mu se kako bi jednog dana moga igrati i Hamleta, no spomenuta zbivanja odvedu ga u drugom smjeru, najprije u Čehoslovačku, a početkom 90-ih dolazi u Hrvatsku. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.