Hrvatski radio

Radio Zadar

Hitchcockove noći u Zadru kao nova kulturno-turistička ponuda

12.04.2023.

10:46

Autor: Maja Milin

Alfred Hitchcock u objektivu Ante Brkana

Alfred Hitchcock u objektivu Ante Brkana

Foto: A. Brkan / -

U organizaciji Kino Zone, ovo ljeto nas očekuje nova kulturno turistička ponuda na Poluotoku. Prema najavama organizatora, Hitchcockove noći će trajati sedam dana, a pored filmskih projekcija u planu su i popratni sadržaji poput foto natječaja i izložbe, rekreacije filmskih plakata s učenicima srednjih škola i druge zanimljivosti.

U trajanju od 7. do 13. kolovoza, odat će se počast jednom od najznačajnijih redatelja u povijesti filma, Alfredu Hitchcocku, koji je 1964. posjetio Zadar, odsjeo u hotelu „Zagreb“, pozirao slavnom zadarskom fotografu Anti Brkanu te izjavio već kultno opažanje kako je „zalazak sunca u Zadru najljepši na svijetu i neusporedivo ljepši od onog na Key Westu na Floridi“. 


Zadrani i gosti grada će tako uživati u filmskim projekcijama pod noćnim nebom na dvanaestmetarskom platnu, a na repertoaru će se naći ponajbolja filmska ostvarenja velikog redatelja.


Filmski vikend otvorit će se kultnim filmom „Ptice“ koji ove godine slavi šezdesetu obljetnicu, nastaviti s crnom krimi komedijom „Nevolje s Harryem“ te kulminirati točno na Hitchockov rođendan projekcijom remek djela „Vrtoglavica“


Želja Kino Zone je ovom manifestacijom snažnije povezati Zadrane s likom i djelom Alfreda Hitchcocka, jednog od najznačajnijih ljudi koji su posjetili Zadar te pružiti poseban doživljaj uživanja u remek djelima na velikom platnu svim zaljubljenicima u sedmu umjetnost i onima koji će to tek postati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.