Hrvatski radio

Radio Zadar

HNK Zadar otvara novu kazališnu sezonu

18.10.2018.

07:50

Autor: HRT radio zadar

foto: hnk-zadar.hr

foto: hnk-zadar.hr

Foto: - / -

Predstava o duhu i mentalitetu jednog svijeta kojeg više nema - najavljuje se za hit predstavu HNK Split "OL' SMO ZA JEDAN DAN " splitskog autora Marka Uvodića u režiji Trpimira Jurkića koja se igra od 20 sati u HNK Zadar.

U predstavi igraju glumci splitskog kazališta: Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Petra Kovačić Pavlina, Stipe Radoja, Monika Vuco, Trpimir Jurkić i Domagoj Mijić.

Autorski tim, osim autora adaptacije i redatelja Trpimira Jurkića, čine još i suradnik režije Goran Golovko, autorica glazbe Nela Bujas Luketić, kostimograf Mladen Radovniković, Trpimir Jurkić kao autor stihova, te oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Željko Mravak.

Nakon brojnih uprizorenja (kazališnih, televizijskih i radijskih) Uvodićevih tekstova čija je literarna ostavština neiscrpno inspirirala mnoge, splitski je teatar u godini  2017.  kada se spaja 140. obljetnica rođenja i 70. godišnjica smrti Marka Uvodića odlučio još jednom posegnuti za njegovim tekstovima, za duhom i mentalitetom jednog svijeta kojeg više nema.

Kroz 11 Uvodićevih novela u formi pripovjedanja priča, svaka s radnjom za sebe, redatelj živopisno dočarava Split u doba kojeg se svi sjećaju s toplinom. To je vrijeme „starega Splita, čakavštine, okrutnog težačkog života, mižerije i siromaja, ali istovremeno i vrijeme puno duha, humora, redikula i originalnih splitskih batudi.

Uvodićevi likovi nisu ni fini ni šarmantni; brbljavi susjedi, „kultura virkanja“ u tuđe kuće, opća melankolija i provokacije žive još i danas u dalmatinskim sredinama.Tuga i nesreća isprepliću se sa smijehom, ruganjima i „kontreštavanjem“ na mediteranski topao način.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.