Hrvatski radio

Radio Zadar

HNK Zadar predstavlja: "Dugo putovanje u noć"

04.12.2017.

07:26

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dugo putovanje u noć autora Eugene O'Neilla u režiji Dražena Ferenčine nova je predstava Hrvatskog narodnog kazališta Zadar koja će danas biti predstavljena na konferenciji za novinare. Igraju: Jasna Ančić, Davor Jureško, Alen Liverić, Ivan Vukelić i Žana Bumber.

Pretpremijera je u četvrtak, 7. prosinca, a premijera u petak, 8. prosinca s početkom u 20 sati.

O predstavi:

HNK Zadar /Eugen O'Neill /DUGO PUTOVANJE U NOĆ

prijevod / Ivo Juriša

redatelj / Dražen Ferenčina

dramaturgija/ Ana Prolić

scenografija/ Ljerka Hribar

kostimografija / Marija Šarić-Ban

oblikovanje svjetla/ Ivo Nižić

glazba / Nebojša Lakić

ULOGE : 

Davor Jureško ..JAMES TYRONE

Jasna Ančić...... MARY CAVAN  TYRONE, njegova žena

Alen Liverić .....JAMES TYRONE  ml, njihov stariji sin

Ivan Vukelić..... EDMUND TYRONE, njihov mlađi sin

Žana Bumber....CATHLEEN, služavka

inspicijent/  Mimi Zadarski

izrada kostima /Vernarda Stipaničev

fotograf predstave /Željko Karavida

Dugo putovanje u noć (Long Day's Journey into Night,1941) smatra se pravim O'Neillovim remek-djelom, što potvrđuje i Pulitzerova nagrada za dramu koju je primio 1957. godine. Za ulogu u ovom filmu Katherine Hepburn je 1963. godine bila nominirana za Oscara. Autorova je želja bila da ovo djelo bude objavljeno tek nakon njegove smrti.  Komad je iskren prikaz autorove mladosti, provedene u sjeni majčine ovisnosti te očevog i bratovog alkoholizma. Istovremeno, ovo je djelo svjedočanstvo duboke ljubavi i suosjećanja koji vežu članove obitelji, podastirući bolan i dirljiv portret četvero ljudi koji ne mogu živjeti jedni s drugima, a ni jedni bez drugih.  

Ova predstava  je peta režija renomiranog redatelja Dražena Ferečine u HNK Zadar.

Predstava je kronika jednoga dana u životu obitelji Tyrone. Od svitanja do sumraka pratimo roditelje, Jamesa i Mary i njihova dva sina Jamieja  i Edmunda  u njihovoj međusobnoj borbi i u borbi s demonima iz prošlosti. Dok majka poriče svoju ovisnost o morfiju, ostali članovi obitelji šute o tuberkulozi najmlađega sina. Nitko u obitelji nije sposoban suočiti se sa stvarnošću, s činjenicom da svi žive u samoobmani i neostvarenim snovima.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.