Hrvatski radio

Radio Zadar

Hologramski prostori na rubu mašte - plesna predstava

07.10.2020.

08:32

Autor: Radio Zadar

Hologramski prostori na rubu mašte - plesna predstava

Hologramski prostori na rubu mašte - plesna predstava

Foto: - / -

Danas je u Kazalištu lutaka na rasporedu prva predstava ovogodišnje plesne sezone. Koreografkinja Jasna Čižmek Tarbuk stvorila je "Hologramske prostore na rubu mašte" koristeći jednostavne, plastične materijale pokrenute kretnjama i gestama plesača.

Organizator je Zadarski plesni ansambl a pokrovitelj Ured za kulturu grada Zadra. Predstava je nastala prije dvije godine, a ostvarena  je u koprodukciji Zagrebačkog plesnog centra i Umjetničke organizacije  Fronesis. 

Hologram je, kao i kazalište, iluzija. Trodimenzionalna slika koja se stvara od lomova svjetlosti i refleksija neke informacije ili objekta. Tako kreiran prostor, koji na mikrorazini ili makrorazini možemo nazvati svijetom, poprima karakteristike materijalnoga i postaje stvarnim bez obzira na svoju strukturu privida. Taj svijet ovisi o izvorima informacija ili osvijetljenim objektima, gustoći svjetlosti i mogućim distorzijama, a njegova fragmentarna priroda odražava njegovu krhkost. Tih nekoliko činjenica preuzetih iz kvantne fizike, koja proučava ponašanje i interferenciju čestica ili gotovo apstraktnih matematičkih vrijednosti najmanjih dimenzija, u umjetničkom svijetu Jasne Čižmek Tarbuk prevodi se u plesni vokabular.

Plesači su Marin Lemić, Sara Piljek i Marta Habulin, a predstava počinje u 20 sati.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.