Hrvatski radio

Radio Zadar

Izložba in memoriam Boris Guina "Na putu svjetlosti"

20.08.2013.

08:43

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Centar za kulturu i informacije Pag, Foto - kino - video klub "Zadar" te likovna umjetnica Marija Višić Guina u Kneževom dvoru u Pagu utorak 20. kolovoza s početkom u 21 sat, organiziraju izložbu digitalne kolor eksperimentalne fotografije - In memoriam Boris Guina "Na putu svjetlosti".

Kako za ovu prigodu napisao poznati zadarski publicist i novinar Abdulah Seferović Sefi; "paška izložba je hommage Borisu Guini, koji je neposredno pred svoj odlazak s osobitom ljubavi izdvajao slike za izložbu u gradu koji je imao odabrano mjesto u njegovom srcu . Kao da je slutio kako je u pitanju umjetnička oporuka koja će biti otvorena bašu Pagu. 
Ovaj svijet Borisove digitalne fotografije nije nastao iz želje za brzom proizvodnjom digitalne fotografije ( i još bržom potrošnjom slika). Boris je bio već renomiran hrvatski art-fotograf, kada je 2006. godine priredio svoju prvu samostalnu izložbu digitalne fotografije. Iza njega je stajalo i takvo priznanje kao što je primjerice ono iz 1993. godine, kada je zagrebački Muzej suvremene umjetnosti uvrstio izbor njegovih fotografija među ono što u Hrvatskoj, "zaslužuje da bude sačuvano i vrednovano u (...) kontekstu društvenih zbivanja poslijeratnih četrdeset godina. 
Na njegovim digitalnim slikama, kako je uočio dr. Antun Travirka, sjaj svjetla postao  je jasniji i intenzivniji od stvarnosti.(...) Sjaje kao sunčani Eros u svim svojim manifestacijama; u tvarima i duhovnom smislu razlijevaju se slikama i osvijetljavaju Borisove emocionalne plime i oseke, bure i bonace njegove kreativnosti..."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.