Hrvatski radio

Radio Zadar

Izložba „Krapinski pračovjek“ u Arheološkom muzeju Zadar

25.04.2022.

12:54

Autor: Radio Zadar

Izložba Krapinski pračovjek" u Zadru

Izložba Krapinski pračovjek" u Zadru

Foto: AM Zadar / AM Zadar

Arheološki muzej Zadar otvara gostujuću izložbu Muzeja krapinskih neandertalaca „Krapinski pračovjek“ koje će se održati u četvrtak, 28. travnja 2022. u 12 sati u Arheološkom muzeju Zadar. Autor izložbe je kustos geolog i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol

Pozivnica izložebe "Krapisnki pračovjek"

Pozivnica izložebe "Krapisnki pračovjek"

Foto: AM Zadar / AM Zadar

Zahvaljujući monumentalnom otkriću Dragutina Gorjanovića-Krambergera 23. kolovoza 1899. godine, nalaziše pračovjeka Hušnjakovo u Krapini upisano je velikim slovima na svjetsku znanstvenu kartu.


Gorjanović-Kramberger je na Hušnjakovu prikupio najbrojniju i najbogatiju zbirku neandertalskog čovjeka na svijetu. Zbirka broji oko 900 komada ljudskih fosilnih ostataka, više od 2000 ostataka životinjskih kostiju te 1200 kamenih alatki koje su dokaz materijalne kulture krapinskog pračovjeka.


Izložba prezentira bogati znanstveni opus Gorjanović- Krambergera (knjige, karte, monografije), fosilne ostatke izumrlih životinja (špiljskog medvjeda, pragoveda, stepskog bizona, vunastog mamuta i dr.), s posebnim naglaskom na prikaz života i kulture krapinskih neandertalaca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Popodne uz Radio Zadar

Popodnevni program Radio Zadra donosi u vaše domove najbolju domaću i stranu glazbu. Poslušajte naš glazbeni vremeplov Rollercoaster. Utorkom i četvrtkom od 16. i 15 donosimo najave i osvrte kulturnih događanja, a od od 18 do 19 sati slušate novosti s glazbene scene, naše i strane

Poslušajte u Slušaonici