Hrvatski radio

Radio Zadar

Izložba "Mademoiselle Zara" Berberova posveta Zadru

01.04.2021.

16:45

Autor: Maja Milin

HRT Radio Zadar

HRT Radio Zadar

Foto: - / -

U Kneževoj palači je otvorena velika izložba vrsnog umjetnika Tarika Berbera koja nosi naziv "Madmoiselle Zara". Riječ je o prvom predstavljanju ovog cijenjenog umjetnika domaćoj publici, a kako posljednjih dvadesetak godina dio godine provodi i slika u Zadru, izložbu je posvetio Zadru.

Tarik Berber nećak je poznatog slikara Mersada, a ljubav prema slikanju naslijedio je od oca Omera, arhitekta koji se u slobodno vrijeme također bavio slikarstvom.

Rođen je u Banja Luci 1980. godine, kao dječak s obitelji seli u Italiju gdje je završio Accademiu di Belle Arti u Firenci. Nakon godina života i rada u Berlinu i Londonu, odnedavno živi i slika na relaciji Milano - Zadar. Izlagao je svuda po svijetu i sudjelovao na grupnim izložbama, a zadarska izložba ujedno je  njegovo premijerno predstavljanje u Hrvatskoj. 

Vođen idejom da čovjek još nije razotkriven, da misterij nije riješen, Tarik Berber godinama gradi svoj prepoznatljiv umjetnički izričaj. Njegovi portreti inspirirani su živim osobama, no u slikarskom smislu on isprepliće osobe i pejzaž, bez jasnih granica.

Gostujući u Kulturoskopu Radio Zadra, Berber je otkrio kako je dobar dio slika koje je vidjela svjetska publika zapravo nastao u Zadru. Kazao je i kako uz presjek radova koji su nastajali posljednjih desetak godina, Zadrani imaju prilike prvi pogledati crteže koji su nastali u doba prvog zatvaranja uslijed pandemije koronavirusa. Što ga kroz godine inspirira, je li mu teško odvojiti se od nekih radova i brojne druge zanimljivosti poslušajte u nastavku. 

 

Kulturoskop 1. 4. 2021

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.