Hrvatski radio

Radio Zadar

Izložba ostavštine obitelji Borelli

30.04.2013.

11:12

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji odjela Muzej grada Zadra Narodnog muzeja Zadar, u četvrtak 2. svibnja, u 19 sati u Gradskoj loži, bit će otvorena izložba "BORELLI - OTKUP OBITELJSKE OSTAVŠTINE". Javnosti će se predstaviti dio predmeta iz obiteljske ostavštine koju na otkup Narodnom muzeju Zadar nudi gospodin Goran Borelli, izravni nasljednik obitelji.

Izložbom „Boreli - otkup obiteljske ostavštine", javnosti će se prezentirati dio predmeta iz obiteljske ostavštine koju na otkup Narodnom muzeju Zadar nudi gospodin Goran Borelli, izravni nasljednik obitelji.


Obitelj Borelli zauzima istaknuto i važno mjesto u zadarskoj, dalmatinskoj i hrvatskoj prošlosti 17., 18., 19. i 20. stoljeća. Iz te ugledne obitelji čiji korijeni sežu do Bologne, odakle su prije više od 300 godina stigli u Dalmaciju, potekli su i neki gradonačelnici, vojskovođe, umjetnici, poljoprivredni stručnjaci, dobrotvori, osnivači Prirodopisnog muzeja, a neki pripadnici obitelji bili su članovi Carevinskog vijeća. U Zadru su koncem 18. i početkom 19. stoljeća izgradili palaču u današnjoj „Ulici plemenite obitelji Borelli zadarskih domoljuba". U 18. stoljeću dio obitelji doselio se u Vranu, a imali su palaču i posjed u Svetom Filipu i Jakovu.
Zbirka koja se nudi na otkup jedinstvena je po svom sadržaju i značenju za povijest grada Zadra, ne samo radi toga što su njegovi preci imali važnu ulogu u tom gradu nego i zbog količine i raznovrsnosti predmeta koji su u njoj okupljeni.

Zbirka je raznovrsna i može se podijeliti u nekoliko cjelina.


Prevladavaju obiteljski portreti nastali od 18. do 20. stoljeća. Na njima su prikazani brojni članovi obitelji u vrijeme njezina gospodarskog, političkog i kulturnog uspona. Prikazani su dakle protagonisti zadarske i dalmatinske prošlosti toga vremena. Autori minijatura nisu poznati, ali to ne umanjuje povijesno značenje portreta, tim više što su u zbirci predstavljeni različiti članovi obitelji. Među monumentalnim portretima izdvajaju se portreti Francesca/Franje Borellija i njegove supruge Antonije rođ. Cattani Jorjeti koje je 1885. godine izradio Ivan Skvarčina (1825.-1891.), najznačajniji slikar sredine 19. stoljeća u Dalmaciji.


Obiteljske portrete u prvoj polovici 20. stoljeća izradio je vješto i znalači slikar Narcis Burić (1893.-1950.). Zbirka portreta obitelji Borelli iznimno je rijetka jer uključuje brojne članove različitih generacija, od rodonačelnika Barula/Barolomea do Manfreda II. i Mirka Borellija, dakle u rasponu od sredine 18. do sredine 20. stoljeća. Ni jedna druga plemićka i građanska obitelj u Dalmaciji nije uspjela sačuvati tako cjelovitu zbirku obiteljskih portreta na jednome mjestu.


Jednako su dragocjeni i dokumenti. Među njima je posve rijetka, u kožu uvezana, oslikana i portetom dopunjena diploma padovanskoga sveučilišta koju je dobio zadarski plemić Grgur Calcina 1646. godine. (obitelj izumrla u 18. stoljeću). Poznato je samo nekoliko sličnih diploma iz kasnoga 17. i ranog 18. stoljeća koje se čuvaju u Arheološkom muzeju u Splitu, a pripadale su članovima obitelji Doimi i Radossi.


Dvije knjige uvezanih dokumenata kojima mletačka vlast i dužd daju Vranski posjed obitelji Borelli sredinom 18. stoljeća, a koji je 1818. godina potvrdila i Austrija, nemaju usporedbe u dalmatinskim privatnim zbirkama. Osim dokumenata u knjigama su i crteži posjeda što ga je izradio mletački vojni inženjer G. B. Lodoli. Sve su navedene knjige umjetnički opremljene i uvezane.


U zbirci su sačuvani i drugi rukopisi te tiskane knjige poput bečkoga izdanja glasovite povjesnice „O kraljevstvu Dalmacije i Hrvatske" Ivana Lucića.


Jedinstveni su i pečati masonske lože u Zadru tim više što je Andrija/Andrea Borelli bio središnja ličnost masonske ideje u Dalmaciji početkom 19. stoljeća.


Od obiteljskih predmeta treba izdvojiti i gipsani model s kraja 19. stoljeća za monumentalnu palaču Borelli na Rivi koja je srušena u savezničkim bombardiranjima Zadra tijekom II. svjetskoga rata. To je jedini takav sačuvani primjerak u Dalmaciji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.