Hrvatski radio

Radio Zadar

Izložba slika Gorana Pahljine u Preku

15.07.2022.

08:29

Autor: Radio Zadar

Izložba u POU Doma na žalu Preko

Izložba u POU Doma na žalu Preko

Foto: - / -

U 10 sati, u Domu na žalu u Preku, otvara se Izložbe slika Gorana Pahljine te rukotvorina nastalih na kreativnim radionicama radne terapije u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan. Goran Pahljina rođen je 1960. godine u Zadru. Slikarstvom se aktivno bavi od svoje 15. godine. Slika različite motive, ali najveći interes i pažnju posvećuje pejzažu, a od tehnika mu je najdraže ulje na platnu.

Posljednjih desetljeća u sklopu radne terapije u PB Ugljan, osim treninga životnih i socijalnih vještina uključuju se i umjetnički vidovi terapija poput likovne i glazbene terapije, književnih i scenskih radionica i sl. Umjetničkim i kreativnim aktivnostima pojedincu se nastoji pomoći poboljšati kvaliteta života u specifičnim okolnostima. U Odsjeku radno okupacijske terapije u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan upravo je naglasak na art terapiji za poticanje razvoja kreativnih sposobnosti, osvještavanje identiteta i omogućavanje umjetničkog izraza kao instrument komunikacije i integracije te stvaranje iskrenog odnosa između terapeuta i pacijenta.


Goran Pahljina svoju je kreativnost pokazao kroz likovno izražavanje, a terapijsko sredstvo slikanja u Goranovim je rukama postala umjetnost. Njegova interpretacija motiva prirode pruža nam uvid u njegov doživljaj svijeta koji je, ako pitate voditelje radionice, svakako vrijedan pažnje.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici