Hrvatski radio

Radio Zadar

Izložba uz 189 godina Arheološkog muzeja Zadar

30.11.2021.

07:49

Autor: rzd

Izložba uz 189 godina Arheološkog muzeja Zadar

Izložba uz 189 godina Arheološkog muzeja Zadar

Foto: - / -

Povodom 189. obljetnice Arheološkog muzeja Zadar danas u 12 sati u Arheološkom muzeju otvorenje izložbe „Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina". Autorice je Dušanka Romanović . Na uvidu su dosadašnja istraživanja i rezultati.

Od otkrića antičke luke u Zatonu kod Nina prošlo je već 55 godina. Luka je funkcionirala puna tri stoljeća. Nastala je sredinom 1. st., intenzivno se koristila do kraja 3. st., a najvjerojatnije je prestala egzistirati početkom ili polovinom 4. st. Najzanimljiviji, a svakako najvrjedniji nalaz u luci, kojem je ova izložba i posvećena, ostatci su triju šivanih brodova (Zaton 1, Zaton 2 i Zaton 3), tzv. serilija, čija se tehnika gradnje sa sigurnošću može atribuirati Liburnima. Dugo su zatonski brodovi predstavljali jedine brodske konstrukcije koje su u cijelosti istražene, ali detaljna dokumentacija nije bila objavljena. Izložba Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina – Pregled istraživanja i dosadašnji rezultati pruža uvid i kratak pregled povijesti istraživanja triju šivanih brodova pronađenih u luci, njihovu važnost i dosadašnje rezultate.

Autorica muzeološkog i likovnog postava izložbe te tekstova je Dušanka Romanović, viša kustosica Arheološkog muzeja Zadar. Izložba obuhvaća 10 izložbenih panoa i vitrine s izloženom arheološkom građom. Posjetitelji će moći vidjeti dio modela ostataka broda Zaton 2 u mjerilu 1 : 1, kao i maketu ostataka broda Zaton 3 u mjerilu 1 : 10. Tekstovi i fotografije na panoima obrađuju različite tematske cjeline (tehnika šivanja, istraživanje, konzervacija, brodska konstrukcija, analiza i brodska oprema). Izložbu prati bogati ilustrirani katalog na hrvatskom i engleskom jeziku. Kao materijal izložbu prati i deplijan na kojem je u kratkim crtama opisana izložba.

30. studenog obilježava se 189. godišnjica osnutka Narodnog muzeja. Organizirano muzejsko djelovanje u Zadru počinje 1832. godine. Tada je utemeljen prvi pokrajinski muzej općeg tipa, Museo Nazionale, proglasom austrijskog carskog namjesnika u Dalmaciji generala grofa Vjenceslava Vettera von Lilienberga koji poziva stanovništvo Dalmacije da se u Zadru, kao sjedištu pokrajine, prikuplja građa radi osnivanja Narodnog muzeja. Muzej je trebao obuhvaćati uzorke iz prirodnih znanosti, starina te narodne i industrijske djelatnosti.

Iz okrilja tog muzeja nastali su današnji Arheološki i Narodni muzej Zadar te se taj datum smatra početkom organiziranog muzejskog djelovanja u Zadru i ove ga dvije institucije obilježavaju kao svoj „rođendan“.

U sklopu obilježavanja rođendana Muzeja, svake godine se tijekom studenog, u svim izložbenim prostorima NMZ-a organiziraju prigodne izložbe, stručna vodstva, radionice¸i drugi programi.

Na prvom katu Kneževe palače može se razgledati stalna izložba Šest salonskih priča (Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar).

Osim stalnog postava moguće je razgledati izložbu Iz profesorskih ateljea, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar u izložbenim dvoranama prizemlja Kneževe palače.

U maloj izložbenoj dvorani postavljena je izložba 15. INTERKULTURALNA ART-PROMOCIJA-ZADAR-2021. ART FORUM ZADAR Ljepota različitosti.

Izložba Kabinet (plesnih) čuda Zadarskog plesnog ansambla može se razgledati u Edukativnoj dvorani.

Kneževa palača otvorena je od 9 do 20 sati.

U Izložbenom paviljonu Gradske lože razgledati se može Skupna izložba članova HDLU Zadar u  vremenu od 9 do 14 sati.

U Etnološkom odjelu-Gradska straža otvorena je izložba umjetničkih tapiserija Drevni grad Zadar ( Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović; U susret stalnom izložbenom postavu), a pogledati se može od 9 do 14 sati.

Pedagoška služba NMZ-a organizira radionice Grade moj lipi na temu grada Zadra i njegovih prirodnih i kulturnih ljepota u Gradskoj loži s početkom u 9 i 10:30 sati.

Ulaz na rođendan muzeja je besplatan.

Posjetitelji su obvezni predočiti odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju (negativan test) na bolest COVID-19.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.