Hrvatski radio

Radio Zadar

Izvori i prilozi za povijest Dalmacije

05.05.2022.

07:14

Autor: Radio Zadar

Pozivnica

Pozivnica

Foto: Državni arhiv u Zadru / Državni Arhiv Zadar

Državni arhiv u Zadru priređuju predstavljanje drugoga broja časopisa Vjesnik dalmatinskih arhiva – Izvori i prilozi za povijest Dalmacije.

Utemeljitelji i izdavači Vjesnika su državni arhivi u Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Vjesnik je namijenjen objavljivanju priloga s područja arhivske teorije i prakse, historiografije i pomoćnih povijesnih znanosti, te priloga nastalih u okviru suvremenih informacijskih znanosti, koji se odnose na područje povijesne i današnje Dalmacije. 


U drugome broju donosi se 18 kategoriziranih znanstvenih radova i četiri prikaza. U radovima se obrađuju različite arhivističke i historiografske teme koje se tiču prošlosti Dalmacije od srednjega vijeka do 20. stoljeća. Prilozi su bazirani na izvornome arhivskom gradivu koje se čuva u spomenutim arhivima, ali i u drugim arhivskim ustanovama.


Vjesnik će predstaviti članovi Uredništva prof. dr. sc. Marko Trogrlić i prof. dr. sc. Kristijan Juran, dr. sc. Dubravka Kolić, izvršna urednica i doc. dr. sc. Ante Gverić, glavni i odgovorni urednik.

Časopis je dostupan i u on-line inačici na vlastitoj mrežnoj stranici na poveznici https://vda.hr/index.php/vjesnik/issue/view/3

Predstavljanje će se održati u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru u petak, 6. svibnja u 12:00 sati, , Ruđera Boškovića 1 (3.kat).

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici