Hrvatski radio

Radio Zadar

Jazz velikani Saša Nestorović i Andrea Centazzo večeras u Zadru

30.03.2023.

13:39

Autor: Maja Milin

Nestorović - Centazzo

Nestorović - Centazzo

Foto: KUZD / -

U Providurovu palaču večeras stiže nesvakidašnji jazz duo koji čine udaraljkaš Andrea Centazzo i saksofonist Saša Nestorović - eksperti za glazbu prerano preminulog sopran saksofonista Stevea Lacyja, velikana free-jazza, slobodne improvizacije koja odbacuje zadanu melodiju, harmoniju, oblik i traži nove putove. Koncert se održava u suradnji s Muzičkim biennalom Zagreb.

Steve Lacy (rođen kao Steven Norman Lackritz; 23. srpnja 1934. - 4. lipnja 2004.) bio je američki jazz saksofonist i skladatelj koji je ostavio velik utjecaj na brojne glazbenike, ne samo jazz izričaja. Poznat kao nesputani glazbenik koji je probijao granice žanra, za Lacyja vrijedi krilatica "bio je ispred svog vremena". 


Proslavivši se 1950-ih kao progresivni dixieland glazbenik, nastavio je karijeru u eksperimentalnom jazzu. Neizostavan dio njegovog repertoara bila je glazba Theloniousa Monka, ali i djela jazz skladatelja kao što su Charles Mingus, Duke Ellington i Herbie Nichols; za razliku od mnogih jazz glazbenika, rijetko je svirao standardne popularne ili show melodije.

Steve Lacy 1976. godine

Steve Lacy 1976. godine

Foto: Wikipedia / -

Andrea Centazzo američki glazbenik talijanskog podrijetla, skladatelj, udaraljkaš, multimedijski umjetnik i osnivač diskografske kuće ICTUS u svojoj je bogatoj i dugoj karijeri surađivao sa Lacyjem, pa će uz Sašu Nestorovića večeras pred zadarskom publikom izvesti izbor iz Lacyjevog bogatog opusa. 


Zanimljivo je da je Centazzo tijekom svoje karijere razvio brojne udaraljkaške instrumente, uključujući icebell, instrument u obliku zdjele izrađen od brončane slitine, pa će i za večerašnji koncert koristiti poseban set bubnjeva obogaćen elektronskim loopovima. 


Saša Nestorović suradnik je svih najvažnijih hrvatskih jazz glazbenika i od osnutka član najdugovječnijeg jazz sastava - Zagreb Jazz Portraita. Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i šef dirigent jazz orkestra iste. Suosnivač je Zagrebačkog kvarteta saksofona, s kojim je održao 11 turneja – koncerata i radionica po SAD-u, Europi i Aziji.


Iako se do riječkog koncerta, koji je uz zadarski uvertira ovogodišnjeg Muzičkog biennala Zagreb, nisu sreli - prema riječima Davora Hrvoja, inicijatora i moderatora ovog nesvakidašnjeg koncerta, dva su glazbenika u potpunosti kliknula i odsvirala koncert kao da se godinama znaju i zajedno koncertiraju. 


Upravo će to zadovoljstvo muziciranja, ljubavi prema jazzu i impro formi večeras prenijeti Zadranima u Providurovoj palači od 19,30 sati. 


Nakon koncerta slijedi još jedno izdanje Jazz bara uz Mišela i Andriju koji će  svojim glazbenim odabirom publiku provesti najvažnijim pozornicama Londona i New Yorka, ne zaboravljajući pritom niti jazz legende s domaćih prostora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.