Hrvatski radio

Radio Zadar

Jelena Alfirević: Na svakom koraku viđamo "žene-žohare"

13.10.2021.

08:10

Autor: Maja Milin

Jelena Alfirević: Na svakom koraku viđamo "žene-žohare"

Jelena Alfirević: Na svakom koraku viđamo "žene-žohare"

Foto: - / -

Jelena Alfirević Splićanka sa zadarskom adresom, povodom Mjeseca hrvatske knjige, u Gradskoj loži večeras od 19 sati predstavlja svoj književni prvijenac „Bila sam žohar” u izdanju Matice hrvatske u Zadru.

Okarakterizirana kao psihološka i filozofsko-egzistencijalna, knjiga „Bila sam žohar” mlade splitske autorice Jelene Alfirević problematizira u 21. stoljeću nažalost još uvijek sveprisutno nasilje nad ženama.

-Svakodnevno, na ulicama, u trgovinama, na poslovima ili u svojim kućama šetaju žene žohari tiho gotovo paradoksalno noseći na leđima svoju bol i to je bio jedan od razloga zašto sam se odvažila na ovu tešku problematiku s ciljem da osvijestimo, kao društvo, važnost potrebe govora o ženi koja je u ovom obliku stigmatizirana, čija je pozicija, mogli bismo tako kazati, identitet=invaliditet i da se ponovo kao društvo u empatijskom smislu osvijestimo zaista pomoći koliko možemo tim i takvim ženama, bez obzira jesmo li ili nismo izravno iskusili nasilje,ističe autorica, inače asistentica na Sveučilištu u Zadru na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja.

Kraći dio pripovjetke ranije je nagrađen na Međunarodnom književnom natječaju Zašto skrivaš lice? CeKaPe-a i Centra za participaciju žena u društvenom životu iz Rijeke, a korespondira s brojnim ženskim pokretima protiv seksualnog zlostavljanja poput #Metoo, Nisi sama i Nisam tražila.

- Konkretno, silovanje žene u knjizi je svojevrsna alegorija društva, tj. mjesta društva u svijetu uslijed korona virusa u kojem zatvorenost srca postaje najveća zapravo ljudska bolest, zaključuje autorica Alfirević uz napomenu kako bi voljela da se njena knjiga čita u „ključu” danas popularne biblioterapija.

Važno je istaknuti i kako je naracija u knjizi obogaćena autoričinim samostalno oslikanim ilustracijama i kolažima te slikarskim prilozima splitske dipl. slikarice Ence Kovačević, a zadarska promocija knjige bit će obogaćena osvrtima izv. prof. dr. sc. Ivice Vigata, glavnog urednika;  izv. prof. dr. sc. Kornelije Kuvač-Levačić, povjesničarke knjiž.; izv. prof. dr. sc. Katarine Ivon, povjesničarke knjiž.; doc. dr. sc. Diane Nanadić-Bilan, prof. pedagogije; istaknutog kazališnog redatelja Vinka Radovčića i plesnom minijaturom „Bol” u izvedbi Bernarde Klarin u koreografiji Jasne Frankić Brkljačić, nastavnice suvremenog plesa u Glazbenoj školi Blagoje Bersa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.