Hrvatski radio

Radio Zadar

Jubilarni Festival "najzadarskiji" do sada

15.06.2020.

12:41

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM

foto: SJM

Foto: - / -

Simfonijski orkestar HRT-a će 16. Srpnja pod ravnanjem Ivana Repušića na Forumu otvoriti jubilarne 60. Glazbene večeri u Sv.Donatu, uz izravan prijenos na HTV-u. Program je od prosinca više puta bio revidiran zbog pandemije koronavirusa, no osnovno mu je obilježje posvećenost Zadru.

Najavio je to danas umjetnički ravnatelj jednog od najstarijih Festivala u Hrvatskoj Jurica Šoša: Skoro je svaki koncert posvećen našem gradu, izvode se programi zadarskih autora...Zadarski komorni orkestar će također izvoditi djela zadarskih autora, a posebno je zanimljiv koncert 14. 8. Za Pavla, na sam datum prvog koncerta 1961. na kojem je nastupao maestro Dešpalj, izvodit ćemo dosta djela koje je on obradio a izvodit će ih Zadrani - najavio je maestro Šoša.

Koncertni ured Zadar danas je predstavio i novi vizualni identitet festivala za čiju izradu je bio angažiran stručni tim na čelu sa zadarskim arhitektom Feđom Vukićem, voditeljem studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu:  Projekt je zasnovan na detaljnom istraživanju svega što festival jest, što je bio, što je sve prošao, a primarni cilj jest da to bude identiteski komunikacijski sustav koji će trajati i prema kojem će festival imati višu, kvalitetniju razinu percepcije u odnosu na ono što radi taj Festival. Motivi su glazba-arhitektura-lokacije grada-mediteranski način života - sve ono što čini festival posebnim u gradu koji toliko volimo.

Stilizirani tlocrt rotonde Sv.Donata na plavoj podlozi temelj je novog znaka, dok je glazbeni motiv audio-jingla prepoznatljiv isječak  iz "Mobe" Šime Dešpalja. Zadarski komorni orkestar "Mobom" Šime Dešpalja na Youtube kanalu Koncertnog ureda Zadar najavio je 60. Glazbene večeri u sv. Donatu koje će se održati od 16. srpnja do 14. kolovoza 2020. 

Ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković istaknula je kako se na izradi novog vizualnog identiteta Glazbenih večeri radilo punu godinu dana, uz organizaciju raznih zbivanja koja su putem 132 događanja prošle godine okupila 20 tisuća građana. Predsjednica Vijeća Glazbenih večeri i pročelnica UO za kulturu i šport Grada Zadra Dina Bušić naglasila je uz ostalo kako će se 60. obljetnica festivala povezati i s obljetnicom Zadarskog komornog orkestra, na dostojanstven, atraktivan i kvalitetan način.

umjetnički ravnatelj Jurica Šoša

Feđa Vukić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.