Hrvatski radio

Radio Zadar

Kad skulpture ožive...

08.11.2013.

12:35

Autor: žmr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Meštrovićeve skulpture "Majka i dijete", "Povijest Hrvata", "Zdenac Života" i druge, bile su inspiracija učenicima 3. razreda podružne škole Puntamika (OŠ Šimuna Kožičića Benje) – male ruke modelirale su glinu po izoru na velika djela Ivana Meštrovića.

Među umjetninama Ivana Meštrovića, na kreativnoj radionici Narodnoga muzeja, djeca su stvarala svoje male glinene kipiće, ulazeći tako u svijet umjetnosti, kroz igru. 

Radim onaj kip, vidite, onu Gospu s djetetom. Malo je teško, ali mi je drago raditi s glinom – rekla nam je Chiara, a njezinoj prijateljici  Luciji najviše se svidjela skulptura "Majka i dijete" – "Mole se zajedno. Pokušat ću je napraviti. Evo, ovo ovdje je dijete. Sad još moram napraviti nosić, oči i usta". 

Učiteljica Nada Bjelanović potiče kreativnost u djece i inzistira na tome da upoznaju, vide  i osjete i ono o čemu uče – "Najprije smo razgledali umjetnine, dio bogatog stvaralaštva Ivana Meštrovića, a sada djeca pokušavaju svoje doživljaje i svoje osjećaje pretočiti u vlastite male skulpturice u glini. Spoznaja je na taj način puno kvalitetnija. Svako dijete se izražava na svoj način. Nije važno koliko će spretno modelirati glinu, važno je da izraze svoje emocije" – dodaje kako su učenici ujedno i članovi školske Likovno – lutkarske radionice na kojoj izrađuju lutke, rade predstave, slikaju. Pohvalila se učiteljica Bjelanović, kako je njezina učenica Tea osvojila 3. nagradu na međunarodnom likovnom natjecanju - "Da, slikala sam temperama svoju obitelj. Bila je to zadana tema Inače, najviše volim slikati prirodu i volim tempere. Danas prvi put radim s glinom. Do sada smo modelirali u glinamolu. Jako mi se sviđa." Teini prijatelji iz razreda izabrali su za modeliranje "Zdenac života". "Zdenac nije problem, ali ove čovječuljke neće biti lako napraviti"   

Ovo je samo jedna u nizu radionica organiziranih u okviru izložbe Ivana Meštrovica "Zahvalimo njoj.." - "Zamišljena je i 'Izložba u izložbi' dječjih radova u korelaciji s djelima Ivana Meštrovića. Tako da već jesmo, od kad je izložba postavljena,  organizirali nekoliko radionica sa osnovnoškolcima i srednjoškolcima, a bit će ih još. Na radionicama koristimo različite tehnike, pa će vjerujem i buduća 'Izložba u izložbi' biti zanimljiva" -  rekla je voditeljica radionice i vanjska stručna suradnica Narodnog muzeja Koraljka Alavanja.

Galerija umjetnina Narodnoga muzeja Zadar ovim je kreativnim radionicama oživjela izložbeni prostor, a djeci omogućila nezaboravan doživljaj umjetnosti. Trećašima bi samo razgledavanje Meštrovićevih eksponata bilo zasigurno puno manje upečatljivo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.