Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako izgleda plesni ritual 21. stoljeća?

10.10.2019.

13:58

Autor: Maja Milin

HRT Radio Zadar

HRT Radio Zadar

Foto: - / -

Nova plesna predstava Zadarskog plesnog ansambla nosi naziv "Gozd", što u slovenskom jeziku znači šuma. Koreografiju potpisuje Matea Bilosnić, plesačica Zadarskog plesnog ansambla koja je inspiraciju pronašla u ritualnim plesovima drevnih civilizacija točnije ostacima pećinskih prikaza i freski.

Gostujući u programu Radio Zadra, voditeljica Zadarskog plesnog ansambla, Sanja Petrovski je istaknula kako se po prvi put događa da jedna od polaznica ansambla potpisuje koreografiju i postavlja predstavu na daske HNK Zadar. Uz to, dodala je kako se radi o vizualno jakoj predstavi u kojoj se plesačice oslanjaju jedna na drugu, gdje su pokreti duboko promišljeni i estetski savršeno posloženi uz autorsku glazbu i kostime Anite Goreta te ostavljaju jedinstven doživljaj za gledatelja.

Matea Bilosnić, plesačica Zadarskog plesnog ansambla, nakon završene plesne akademije surađivala je sa Zagrebačkim plesnim ansamblom, slovenskim grupom ENKNAP, radila je svoje projekte preko udruge plesnih umjetnika te se nakon godina izbivanja vratila u Zadar kako bi postavila predstavu "Gozd". Otkrila nam je kako je na predstavi radila godinu dana, a inspiraciju je crpila iz rituala koji se događali kroz povijest.

 - Gozd je šuma, neko naše mjesto inspiracije i kreacije. Predstava je drama u dva čina koja tematizira vrijeme, prolaznost i smrtnost. Inspiraciju smo najviše crpile iz ritualnosti, tradicije, osobne i kolektivne povijesti, a ponajviše iz vizualnih prikaza plesa koje smo pronašli na ostacima vaza, freskama i slično. Pokušale smo kreirati neki naš ritual u 21. stoljeću inspiriran ritualima koji su se već dogodili, istaknula je Bilosnić. 

Plesna predstava "Gozd" svojevrsni je nastavak na "Ples protiv žena" jer i ovaj put ističe moć žene kroz povijest, kroz vrijeme. Sanja Petrovski u predstavi utjelovljuje ženski arhetip sa pozitivnim i negativnim aspektima.

- Ona je majka, žena, kćer, ali predstavlja i kaos i smrt. Ona je nešto neizbježno, što će se dogoditi svima i nosi jednu uzvišenu ulogu, napominje Matea Bilosnić, autorica predstave. 

Premijera predstave, održat će se u četvrtak, 10. listopada s početkom u 20 sati u HNK Zadar. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.