Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako izgleda predstava za smak svijeta?

30.05.2019.

18:00

Autor: Maja Milin

Kako izgleda predstava za smak svijeta?

Kako izgleda predstava za smak svijeta?

Foto: - / -

U Zadar je stigao ARKTIK – Institut za budućnost, organizacija kojoj je glavni cilj produkcija umjetničkih radova koji su aktivistički, socijalno osviješteni ili progovaraju o temama ili manjinama koje imaju premalo glasa u društvu. Osnivačica ove organizacije je Vesna Mačković.

Gostujući u eteru Radio Zadra, Mačković je predstavila rad ARKTIKA - Instituta za budućnost.

Misiju ARKTIKA smo usmjerili da umjetnost mora biti angažirana bilo da uključuje te skupine ili teme u samu izvedbu ili da govori o njima iz trećeg oka. Tako da radimo takve predstave, koncerte improvizirane glazbe, video filmove i plesne predstave”, pojasnila je Mačković

Nerijetko, u izvedbama ARKTIK-a sudjeluju amateri, zaljubljenici u umjetnost koji nemaju akademsko obrazovanje.

Pokrenula sam inicijativu „Umjetnost dostupna svima” na svojoj prvoj samostalnoj produkciji prije pet godina, kad mi je cilj bio da ulaznice budu pristupačne gledateljima. Nakon izvedbe sami bi upisivali cijenu po svojoj procjeni, vlastitog životnog standarda ali i onoga što su primili, ako su zadovoljni sadržajem koji su vidjeli ili čuli. Kroz godine sam proširila inicijativu „Umjetnost dostupna svima” i na pozornicu na način da glumci i plesači mogu biti teže pokretne osobe, da se glazbom mogu baviti i osobe koje nisu akademski obrazovane. Na radionicama koje sam vodila u Kazahstanu i Brazilu desilo se upravo to da je bio šarolik profil ljudi, a rezultat su bili fantastični privremeno nedovršeni radovi. Meni je manje bitan CV. Iskustva iz New Yorka i drugih zemalja mi pokazuju da ljudi međusobno otkrivaju nove stvari jer dolaze iz različitih sfera umjetnosti”, kazala je Vesna Mačković.

Nakon trodnevnih radionica koje su održane u Zadru, 31. svibnja s početkom u 19,30 sati, u Kneževoj palači ćemo imati prilike pogledati predstavu za smak svijeta „Tko je brži?”, o kojoj Mačković kaže:

Riječ je o višeslojnoj utrci. Osnovica priče je izmišljena slika svijeta s njegovog kraja i mojih propitivanja o tome koja su bića preživjela, nakon svih zagađenja koja smo napravili planeti. Vizualno je vrlo značajna jer scena je preplavljena plastičnim bocama iz kojih izranja sirena koja je preživjela. Kroz živu glazbenu pratnju koju činimo Želimir Šauer na klavijaturama i sinthevima i ja na elektronici i višekanalnom miksanju zvukova, glumci izvode priču o tome kako izgleda kakav je život na kraju svijeta.”

Uz poziv na predstavu, Vesna Mačković je naglasila kako će u skorije vrijeme ARKTIK imati audicije za nove umjetnike te je pozvala sve zainteresirane da prate rad Instituta za budućnost na web stranicama www.arktik.eu.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.