Hrvatski radio

Radio Zadar

09:08 / 21.11.2013.

Autor: rzd

Kartografija i geoinformacije

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastavlja se 9. savjetovanje Kartografija i geoinformacije koje organizira Hrvatsko kartografsko društvo, Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru i Hrvatsko geografsko društvo.

U sklopu konferencije, večeras u 19 sati u Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru bit će otvorena izložba Kartografska baština u zadarskim arhivima i knjižnicama.

 

U zadarskim ustanovama i privatnim knjižnicama kroz povijest je prikupljano golemo knjižnično blago iz cijele Europe, među kojim i mnoge karte, atlasi i globusi. Bogata kartografska građa bila je pohranjena u Zadru zbog osobnih potreba pojedinaca, ali i zbog različitih potreba pokrajinskih tijela uprave, sudstva, vojske, brodara, Crkve, školskih institucija i dr. Karte su u Zadar stizale iz različitih europskih kartografskih središta, najviše iz Venecije, a brojne karte izrađene su i u samom Zadru. Među zadarskim kartografima svojim postignućima posebno su se isticali Josip Ante Grandis i Frane Zavoreo. Zadar je dakle, stoljećima bio grad u kojem su karte izrađivane i, još više, u kojem su karte za različite potrebe korištene. Povijesna kartografska baština u Zadru se najvećim dijelom čuva u Državnom arhivu u Zadru i Znanstvenoj knjižnici Zadar, a manjim dijelom i u drugim ustanovama, primjerice u Arhivu Zadarske nadbiskupije, Knjižnici Stolnoga kaptola, Nadbiskupijskoj knjižnici te Franjevačkom samostanu Sv. Frane i u privatnim zbirkama. Bogata kartografska baština koja se čuva u Zadru vrijedan je izvor za znanstvena istraživanja a ujedno pokazatelj kulturne i znanstvene tradicije jednoga od najvažnijih hrvatskih gradova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.